Zupa gulaszowa z grilowaną papryką 0

Jesienią i zimą lubię jeść zupy :-) Przede wszystki dlatego, że rozgrzewają, ale także dlatego, że można je zrobić w miarę szybko, wrzucając wszystko do jednego gara. A jeśli gar jest duży, to wystarczy nawet na 2-3 dni. Bo wiadomo, nie każda z nas da radę gotować codziennie przy małym dziecku :-).

Zupy nie muszą być bardzo kaloryczne, za to potrafią być bardzo sycące. Kiedy dodamy do nich mięsa lub warzywa strączkowe, w zupełności wystarczą nam jako jedno danie :-)

Ot, i cała moja filozofia ;-)

A poniewaz jesień w pełni, dzisiaj zapraszam Was na prostą zupę gulaszową :-)

Co potrzebujemy?

300-400 g wołowiny gulaszowej

1 łyżka mąki pszennej

2 marchewki

1 pietruszka

1/2 selera naciowego

2 cebule

2 papryki czerwona

puszka fasoli czerwonej

1 papryczka chilli

1l passaty pomidorowej

2-3 listki laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

1 łyżka suszonych warzyw (nie wegety, tylko czystych, suszonych bez soli)

sól, pieprz do smaku

1l wody

1

Jak robimy?

Krok 1: Mięso kroimy na drobne kosteczki i obtaczamy w mące.

Krok 2: Rozgrzewamy na patelni olej, a następnie wrzucamy na patelnię wołowinę, którą obsmażamy ok. 2 minut.

Krok 3: Wołowinę wrzucamy do garnka, dolewamy do niej wodę, wrzucamy: listki laurowe, zielę angielskie i suszone warzywa. Zaczynamy gotować.

Krok 4: Cebule kroimy w kosteczkę, a papryczkę chilli na drobne cząstki. Wszystko obsmażamy i wrzucamy do garnka z wołowiną.

Krok 5: Seler obieramy i kroimy na drobniutkie kawałki, następnie wsypujemy do garnka. Całość gotujemy ok. 1,5 godziny na małym ogniu.

Krok 6: W tym czasie myjemy paprykę, wyciągamy z niej gniazdo nasienne, kroimy na 4 ćwiartki i wkładamy na 10 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po tym czasie wyjmujemy, ściągamy z niej skórkę i kroimy na paseczki.

Krok 7: Marchewkę,i pietruszkę obieramy ze skórki, kroimy w talarki i wrzucamy do gotującego się garnka. Wszystko razem gotujemy 15 minut.

Krok 8: Do zupy wrzucamy pokrojona paprykę, fasolkę z puszki oraz dolewamy pomidorową passatę.

Krok 9: Zupę gotujemy ok. 10 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Możemy dolać więcej wody.

3

Bądź towarzyski, podziel się!