Zrób sobie mleko roślinne 4

Zabawne, że to trafia do kategorii „koktajle”, ale czemu nie ;-) Podłączyłam to też pod kategorię Odżywianie i Zdrowie.
MLEKO ROŚLINNE, o którym napisałam wczoraj dość sporo, można zrobić samodzielnie w domu. Na dodatek, to będzie chyba najprostszy przepis, jaki kiedykolwiek znajdzie się na bemam.pl.

Zawsze potrzebujemy nasiona i wodę źródlaną. I  tylko tyle ;-)

Mleko Ryżowe

Składniki:
1 szklanka ugotowanego ryżu
3 szklanki wody

Wykonanie:
Krok 1: Składniki mieszamy razem.
Krok 2: Miksujemy blenderem.
Krok 3: Sito wykładamy gazą, następnie mieszankę przelewamy przez nią, odfiltrowując paproszki. I voilà - mleko gotowe.

Mleko Migdałowe – ciut więcej zachodu, nieporównywalnie lepszy smak

Składniki:
1 szklanka migdałów
3 szklanki wody źródlanej

Wykonanie:
Krok 1: Migdały należy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki.
Krok 2: Migdały zalewamy szklanką wody i odstawiamy na noc
Krok 3:Wodę z migdałów odlewamy i zalewamy je 3 szklankami wody źródlanej.
Krok 4: Całość miksujemy blenderem.
Krok 5: Przecedzamy przez sito wyłożone gazą. Możemy dosłodzić np. miodem lub cukrem brzozowym.

Mleko owsiane

Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
4 szklanki wody źródlanej

Wykonanie:
Krok 1: Płatki moczymy przez noc w wodzie.
Krok 2: Następnie odcedzamy i mieszamy z 4 szklankami wody źródlanej.
Krok 3: Całość ucieramy blenderem.
Krok 4: Przecedzamy przez sito wyłożone gazą. Możemy dosłodzić np. miodem lub cukrem brzozowym.

Mleko kokosowe

Składniki:
1 szklanka wiórków kokosowych
4 szklanki wody źródlanej

Wykonanie:
Krok 1: Wiórki moczymy przez 3 godziny w wodzie.
Krok 2: Następnie odcedzamy i mieszamy z 4 szklankami wody źródlanej.
Krok 3: Całość ucieramy blenderem.
Krok 4: Przecedzamy przez sito wyłożone gazą. Możemy dosłodzić np. miodem lub cukrem brzozowym.

Podałam przepisy na 4 różne mleka roślinne. Dodam, że w podobny sposób można też wykonać mleko z nasion sezamu czy słonecznika.

Bądź towarzyski, podziel się!