Zielona sałatka z makaronem gruboziarnistym. Idealna na lunch do pracy. 0

Będąc w ciąży pisałam trochę o naturalnych produktach, które mają działanie anty-cllulitowe (Prewencyjne działania anty-cellulitowe i anty-rozstępowe w trakcie ciąży – Część I). Jednym z nich jest brokuł, niestety traci on swoje właściwości po ugotowaniu. Nigdy nie przypuszczałabym jednak, że smakuje tak rewelacyjnie w surowej postaci. Dlatego też dzisiaj chciałabym Wam zaproponować błyskawiczną, a jednocześnie bardzo kolorową, sycącą i pełną witamin sałatkę.

6

Co potrzebujemy?

Składniki suche
1 pojedynczy filet z kurczaka (przyprawiamy pieprzem, sola i papryką w proszku)
½ szklanki czerwonej fasoli z puszki
½ – ¾ szklanki brokułów pokrojonych w małe różyczki
2 garści surowych liści szpinaku
1 garść podprażonych na patelni orzechów nerkowca
¾ szklanki surowego makaronu gruboziarnistego
½ papryki czerwonej

Składniki na sos
2 łyżki miodu
2 łyżki musztardy francuskiej z gorczycą
Sól, pieprz do smaku

Jak robimy?

Krok 1: Filet z kurczaka posypujemy szczyptą soli, pieprzem i słodką, mieloną papryką. Smażymy na patelni po kilka minut z każdej strony.

Krok 2: Gotujemy makaron, tak aby był ardente.

Krok 3: Na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca.

Krok 4: Płuczemy liście świeżego szpinaku.

Krok 5: Brokuły kroimy na maleńkie różyczki. Paprykę kroimy w drobną kostkę.

Krok 6: Usmażony filet z kurczaka kroimy w kostkę.

Krok 7: Mieszamy musztardę z miodem na jednolity cos, dodajemy do niego pieprz i sól.

Krok 8:Wszystkie składniki mieszamy razem w misce, polewamy naszym sosem i wcinamy :-))

***Ja uwielbiam tą sałatkę, bo jest prosta, sycąca i zawiera niesamowitą ilość składników odżywczych :-)

2

3

4

5

 

Bądź towarzyski, podziel się!