Zdrowotne właściwości Jarmużu + Przepis na danie jednogarnkowe 0

Dzisiaj wrzucam dla Was prosty, błyskawiczny i zdrowy przepis na jednogarnkowe danie z Jarmużem.

Sezon na tą roślinę jest właśnie późną jesienią i zimą. Pochodzący z rodziny brukselki, kapusty głowiastej i pekińskiej, kalafiora i kalarepy, Jarmuż jest odporny na mrozy i ma naprawdę bardzo wiele wartości odżywczych. Może leżeć pod śniegiem, a i tak dostarczy nam niesamowitą wręcz ilość witamin, których szczególnie brakuje w zimnym sezonie.

Zaprezentuję Wam szybko kilka zalet Jarmużu:

  1. Pomaga uzupełniać zawartość wapnia w organizmie. Jest to więc szczególnie ważne dla mam karmiących, które nie mogą spożywać mleka.
  2. Jarmuż zawiera w sobie dużo składników mineralnych, takich jak: magnez, żelazo, mangan, potas.
  3. 100 g tej rośliny zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
  4. Jarmuż dostarcza również bardzo dużo witamin takich jak: A, B1, B2, K i E.
  5. Nie obejdzie się tutaj również bez wspomnienia o błonniku, którego ta roślina ma całkiem sporo.
  6. Podobnie jak inne z rodziny zapustowych, dzięi zawartości Sulrorafanu (SFN) ma działanie antyrakowe.
  7. Ma bardzo mało kalorii J)))
  8. Zawiera przeciwutleniacze, spowalniające procesy starzenia się skóry.

Przepis: Jarmuż z pęczakiem

1

Co potrzebujemy?

1 opakowanie Jarmużu

1 podwójny filet z kurczaka

1 szklanka pęczaku

2 cebule

2-3 łyżki oliwy

Sól, pieprz do smaku

Jak robimy?

Krok 1: Kaszę pęczak gotujemy wraz z ok. 2 szklankami osolonej wody.

Krok 2: Kurczaka kroimy na małe kawałki. Cebule dzielimy na pół, a następnie kroimy w półksiężyce.

Krok 3: Pokrojony filet z kurczaka należy oprószyć pieprzem i solę.

Krok 4: Na patelni podgrzewamy olej, a następnie wrzucamy kurczaka, lekko podsmażając.

Krok 5: Po ok. 3-4 minutach do kurczaka dodajemy cebulę. Całość smażymy aż cebula zacznie być lekko szklista. Jednak nie smażymy jej na złoto.

Krok 6: Do kurczaka i cebuli dodajemy jarmuż i wszystko razem smażymy, aż listki jarmużu zaczną mięknąć i lekko się zwijać.

Krok 7: Po ugotowaniu kaszę odcedzamy.

Krok 8: Kiedy jarmuż jest już lekko przesmażony dosypujemy na patelnię kaszę pęczak. Wszystko razem przesmażamy jeszcze ok. 2 minut. I gotowe!

6

5

2

5

Bądź towarzyski, podziel się!