Zacznijmy jeść! Faza I rozszerzania diety maluszka – przepisy od 4 – 6 do 7 miesięcy 6

Ostatnio zrobiłam mały wstęp dotyczący wprowadzania nowych produktów do diety kilkumiesięcznego dziecka (znajdziecie go tutaj: Rozszerzanie diety niemowlaka. Jak i kiedy?). Tym razem chciałabym zająć się pierwszymi ‘daniami’, jakich próbuje aktualnie Adasiek. Zaprezentuję też kilka “przepisów” na puree dla dzieci w wieku od 4 do 6 miesięcy, bo przecież bezzębny ( z reguły ;-)) maluszek tylko takie “potrawy” jest w stanie spróbować:-).

Najważniejsze to wybrać takie produkty, które 4-6 miesięczne dziecko będzie w stanie strawić. W grę nie wchodzą żadne kawałki ciastek, czy chleba, którymi mogłoby się zakrztusić. W większości przypadków będą to więc monoskładnikowe puree z wybranych owoców i warzyw lub kaszki ryżowe. I takowe postaram się dzisiaj opisać.

Zboża, owoce i warzywa, jakie możemy podać maluchowi (testować) w fazie pierwszej (między 4 a 6 miesiącem)

Owoce (gotowane):
Jabłka, Owoce jagodowe, Wiśnie, Awokado, Dynia, Gruszki, Banany, Nektarynki, Mango, Brzoskwinie, Papaja, Śliwki, Morele

Warzywa (gotowane):
Zielona fasolka, Groszek, Marchewka, Słodkie ziemniaki, Kabaczki i Cukinia

Zboża:
Ryż, Płatki owsiane, Jęczmień

Faza pierwsza rozszerzania diety maluszka

Jak tytułowa nazwa wskazuje jest to faza, kiedy dziecko zaczyna jeść, a raczej próbować pierwsze produkty.
1. Przede wszystkim są to puree.
2. Jedzenie jest monoskładnikowe – zrobione z pojedynczych produktów
3. W tym okresie robimy coś w rodzaju ‘testów jedzeniowych’ i sprawdzamy, jak maluszek reaguje na poszczególne produkty, jak np. puree z marchewki czy kilka ziarenek kaszy manny w mleku.
4. Podajemy maluszkowi maksymalnie 2-3 łyżeczki produktu, nie więcej!
5. Pomiędzy kolejnymi ‘testami’ (poszczególnych składników) zachowujemy odstęp 2-3, a niektóre źródła zalecają nawet 4 dni, abyśmy były całkowicie pewne, że wszystko jest w porządku, a dziecko nie reaguje alergicznie.
6. Na warsztat idą najpierw warzywa, o czym też pisałam w poprzednim artykule (…..), dopiero potem owoce.
7. Produkty wybierane do tej fazy są z kategorii tych, które uczulają najmniej oraz mogą być najłatwiej strawione.
8. Puree powinny być początkowo przygotowywane wyłącznie z gotowanych, najlepiej na parze, warzyw i owoców.
9. Wybieramy produkty ze znanego pochodzenia, nie pryskane, najlepiej organiczne. O ile my dorośli możemy jeść wszystko, co nam wpadnie w ręce w sklepie ;-) (choć też lepiej nie), o tyle zalecam ostrożność przy wyborach dotyczących jedzenia dla dzieci.

!!!Pamiętajcie, aby zawsze konsultować rozszerzanie diety maluszka ze swoim pediatrą. W szczególności omawiajcie wszelkie produkty, które stanowią ryzyko pojawienia się alergii!!!

****************************************************************************************

Na koniec wraz z BEABA Babycook zapraszam na 3 bardzo proste ‘przepisy’ :-)

****************************************************************************************

1. Ogrodowe puree 6-8 miesięcy+

Puree z zielonego groszku, cukinii, zielonej fasolki i marchewki

2a

***Puree możemy podać pod warunkiem, że wszystkie składniki były uprzednio przetestowane, każdy z osobna w odstępie 2-4 dni

Co potrzebujemy?
• Łyżka zielonego groszku (może być mrożony)
• Łyżka zielonej fasolki szparagowej
• 1/3 szklanki pokrojonej cukinii
• 1/3 szklanki marchewki

Jak robimy?
Krok 1: Pokrojone warzywa wrzucamy do naczynia do gotowania na parze (w moim przypadku poziom 2 BEABA Babycook)

3a

5a

Krok 2: Gotujemy aż warzywa zmiękną

4a

6a

Krok 3: Wysypujemy z koszyczka do gotowania na parze i miksujemy/blendujemy (albo w osobnym naczyniu albo nadal w BEABA Babycook). Najlepiej jeśli do blendowanych warzyw dodamy ok. 2 łyżki przegotowanej wody (lub może być też ta z gotowania na parze).
Krok 4: Studzimy przez ok. 10 minut (radzę, aby zawsze sprawdzić temperaturę) i możemy podać dziecku.

7a 8a

*Puree możemy zamrozić

****************************************************************************************

2. Gruszkowe puree 4-6 miesięcy +

Zalety: • Zawiera witaminy A, C i kwas foliowy • Zawiera minerały, jak potas, magnez, wapń

Co potrzebujemy? • Jedna średniej wielkości gruszka

Jak robimy?

Krok 1: Myjemy i obieramy gruszkę Krok 2: Kroimy w kawałki i wrzucamy do naczynia do gotowania na parze (w moim przypadku poziom 1 BEABA Babycook) Krok 3: Gotujemy aż gruszka zmięknie Krok 4: Wysypujemy z koszyczka do gotowania na parze i miksujemy/blendujemy (albo w osobnym naczyniu albo nadal w BEABA Babycook) Krok 5: Studzimy przez ok. 10 minut, jednak zalecam aby zawsze sprawdzić temperaturę, i możemy podać dziecku

*Puree możemy zamrozić *Puree jest jeż dodatkowo jednym z lepszych metod na zaparcie *Do puree możemy dodać pół łyżeczki ugotowanej na wodzie kaszy manny, przy czym zalecam aby sprawdzić uprzednio reakcję dziecka na samą gruszkę lub samą kaszkę – po to abyśmy mogły stwierdzić, co jest przyczyną reakcji alergicznej, jeśli taka się pojawi

*Puree możemy zamrozić

****************************************************************************************

3. Najbardziej standardowe w tym okresie -Marchewkowe lub dyniowe puree (4) 6-8 miesięcy

M

Zalety: • Zawiera witaminy A, C, K i kwas foliowy • Zawiera minerały, jak potas, magnez, wapń, żelazo

Co potrzebujemy? • Szklankę obranej i pokrojonej dyni lub marchewki

Jak robimy?

Krok 1: Pokrojoną w kawałki dynię lub marchew wrzucamy do naczynia do gotowania na parze (w moim przypadku poziom 3 BEABA Babycook) Krok 2: Gotujemy aż dynia/ marchew zmięknie Krok 3: Wysypujemy z koszyczka do gotowania na parze i miksujemy/blendujemy (albo w osobnym naczyniu albo nadal w BEABA Babycook) Krok 4: Studzimy przez ok. 10 minut, jednak zalecam aby zawsze sprawdzić temperaturę, i możemy podać dziecku

*Puree możemy zamrozić

****************************************************************************************

 

Bądź towarzyski, podziel się!