Szczegóły odżywiania w drugim trymestrze ciąży 2

W drugim trymestrze jemy „dla dwojga a nie za dwoje”. Zapotrzebowanie kaloryczne kobiety wzrasta w tym okresie o 300-360 kcal. Jednak dziecko potrzebuje teraz o wiele bardziej wartościowych a nie kalorycznych posiłków. W związku z tym, w drugim trymestrze ciąży znacznie wzrasta zapotrzebowanie na niektóre minerały, witaminy i składniki odżywcze. Nasz maluch w tym okresie zaczyna ważyć ok. 700-900 gram, rośnie błyskawicznie i potrzebuje czerpać z naszego organizmu to, co jest konieczne do jego rozwoju. Najpierw nasz organizm pobiera składniki odżywcze z pożywienia, a dopiero w drugiej kolejności dziecko. Nie myślmy więc, że jest odwrotnie i dziecko wybierze to co najlepsze. Uboga dieta wpłynie niestety negatywnie na jego rozwój. A więc główna zasada, jaka powinna nam teraz towarzyszyć to: liczy się jakość spożywanego przez nas jedzenia a nie ilość. Istotna będzie również różnorodność, która zapewni nam pełną gamę witamin i minerałów.

Co jest potrzebne w tym okresie do rozwoju naszego maleństwa?

- więcej żelaza i kwasu foliowego oraz witamin z grupy B do budowy krwi
- jod, kwasy tłuszczowe Omega-3, białko, dużo wapnia i wody oraz cynk do budowy nowych komórek nerwowych, tkanek, mieśni i kości

Co powinno się znaleźć w naszej diecie w trymestrze drugim?

- Wapń – niezbędny do rozwoju kości i zębów dziecka. Dzienna dawka w tym okresie powinna być dwukrotnie wyższa niż przed ciążą. Wapń znajdziemy w mleku, serach żółtych, jogurtach, kefirach. Pamiętajmy jednak aby wybierać chude przetwory mleczne, a nie pełnotłuste. Ja uwielbiam jeść rano owsiankę, ale używam do niej mleka z zawartością max. 1,5% tłuszczu. Dzienna dawka w tym okresie powinna wynosić ok. 3 szklanek mleka.
- Białko – w rybach, mięsie (ale wybieraj to chude – typu drób), warzywach strączkowych, soczewicy i orzechach.
- Błonnik – jest on niezbędny dla dobrej perystaltyki jelit. Znajduje się w pieczywie z grubego przemiału, otrębach i płatkach jęczmiennych, kaszach, dzikim ryżu, makaronie z mąki razowej, a przede wszystkim w owocach i warzywach. Najlepsze są oczywiście te surowe i świeże. Przy spożywaniu produktów bogatych w błonnik powinnyśmy pamiętać również o nawadnianiu organizmu.
- Witamina C – znajdziecie ja w surowych warzywach i owocach, takich jak np.: kapusta, brukselka, pomidory, rzepa, szczypiorek, chrzan, cytrusy, maliny, truskawki, agrest. Jest niezbędna w rozwoju łożyska, pomaga w przyswajaniu żelaza i zapobiega infekcjom.
- Witamina E oraz witaminy z grupy B– wpływają na poprawę stanu skóry oraz jej elastyczność, co może dodatkowo stanowić czynnik zapobiegający rozstępom. Znajdują się w: papryce, kapuście, olejach roślinnych, marchewce.
- Żelazo – bardzo istotne w tworzeniu krwi dla Twojego dziecka, w okresie ciąży Twoje ciało zwiększa również produkcję krwi w związku z czym potrzebuje więcej żelaza aby przenosić więcej tlenu. Niedobór żelaza w ciąży może prowadzić do wystąpienia anemii. Najlepiej przyswajalne jest żelazo pochodzenia zwierzęcego, dlatego w tym okresie powinnyśmy spożywać żółtka jaj, zielone warzywa liściaste, ziemniaki, marchew, natkę pietruszki i przede wszystkim chude mięso (wołowina, baranina, drób; z ryb –tuńczyk). Jak już wcześniej wspominałam, witamina C zwiększa przyswajanie żelaza, dlatego produkty w których się znajduje (kapusta, brukselka, pomidory, rzepa, szczypiorek, chrzan, cytrusy, maliny, truskawki, agrest)powinny towarzyszyć pożywieniu zawierającemu żelazo.
- Cynk – fasola, groch
- Jod – oliwa, tłuste ryby morskie (makrela, śledź, halibut, łosoś, dorsz, tuńczyk)
- Kwasy tłuszczowe – oliwa, tłuste ryby morskie (makrela, śledź, halibut, łosoś, dorsz, tuńczyk)
- Kwas foliowy – z Wikipedii: reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek; wpływa pozytywnie na system nerwowy i mózg, decyduje o dobrym samopoczuciu psychicznym; zapobiega uszkodzeniom tzw. cewy nerwowej u płodu, ma pozytywny wpływ na wagę i rozwój noworodków; bierze udział w zachowaniu materiału genetycznego, w przekazywaniu cech dziedzicznych komórek, reguluje ich podział; usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, uczestniczy w tworzeniu soku żołądkowego, zapewnia sprawne działanie wątroby, żołądka i jelit; jest czynnikiem antyanemicznym, pobudza procesy krwiotwórcze, czyli powstawanie czerwonych krwinek; chroni organizm przed nowotworami (szczególnie rakiem macicy). Znajduje się w liściastych warzywach, głównie w szpinaku, ale także w sałacie, kapuście, brokułach, szparagach, kalafiorze, brukselce) oraz w mniejszych ilościach w pomidorach, grochu, fasoli, soczewicy, soi, burakach, orzechach, słoneczniku, drożdżach piwnych, wątrobie, żółtku jaja, pszenicy, pomarańczach, bananach i awokado.

W drugim trymestrze jemy i pijemy:

- Chudy i półtłusty nabiał, mleko, kefiry, jogurty naturalne
- Pełnoziarniste pieczywo i makarony
- Brązowy ryż i kasze
- soję, tofu
- warzywa i owoce (szczególnie te bogate w witaminę c)
- suszone morele, śliwki
- pestki z dyni orzechy włoskie
- pijemy minimum 2 litry niegazowanej mineralne wody, herbaty zielone

Co powinnyśmy wyeliminować z naszej diety w trymestrze drugim?

- Ograniczamy ilość spożywanego cukru i soli. Ten pierwszy proponuję zastąpić fruktozą lub stevią (ale odradzam słodziki, są bardzo niezdrowe)
- Rezygnujemy z tłuszczy zwierzęcych
- Ograniczamy lub najlepiej nie jemy białego pieczywa i eliminujemy słodycze
- Omijamy potrawy ciężkostrawne i wzdymające (odpada: bigos, zasmażana kapusta, fasolka po bretońsku, groch z kapustą, grochówka, itp.)
- Konserwy – za dużo soli, cukru, tłuszczu, konserwantów i barwników. Żegnamy więc: paszteciki, wyroby garmażeryjne (niech Was ręka boska broni ;-) przed kupowaniem na wagę pierogów, krokietów i gotowych sałatek), sosy i zupki z torebek i puszek.
- Sery dojrzewające i pleśniowe – o tym już pisałam, więc nie będę się powtarzać ;-)
- Alkohol – nawet niewielka jego ilość może spowodować nieodwracalne zmiany w układzie neurologicznym rozwijającego się w Waszym łonie dziecka.
- Kawa, czarna herbata, kakao – szukajmy odpowiedników bez kofeiny, która działa pobudzająco na układ nerwowy. Herbatę czarną zamieńmy na zieloną.

Bądź towarzyski, podziel się!