Święta bez Glutenu 0

Pamiętam, jak rok temu siedziałam na spotkaniu wigilijnym z koleżanką, która musiała wtedy przejść na dietę bezglutenową, ze względu na wykrytą u niej celiakie. Rozmawiałyśmy o Świętach i o tym, co takiego będzie dla siebie gotować… Wtedy pomyślałam, że będzie jej bardzo ciężko zrobić większość Wigilijnych dań w wersji bezglutenowej. Okazało się jednak, że jestem w błędzie. Ale dotarło to do mnie nie wtedy, tylko w tym roku, kiedy to rozpoczęłam moje poszukiwania i eksperymenty z kuchnią bez pszenicy. Muszę dodać, że bardzo mnie to wciągnęło, bo zaczęłam odkrywać wiele zdrowych przepisów, które wcześniej nie przyszłyby mi do głowy. Kiedyś  widziałam pierogi bezglutenowe, jako rozpadłe ciasto zrobione z mąki gryczanej. Dzisiaj wiem, że mogą wyglądać niemalże identycznie jak oryginalne, a do tego być zdrowsze i lepiej smakować. Dlatego zachęcam do przetestowania poniższych przepisów.

Bezglutenowy Stollen z Marcepanem

1.1

Zainspirowane: Icedgembakes

Stollen to tradycyjne niemieckie ciasto, najczęściej przygotowywane na Boże Narodzenie. Charakteryzuje je aromatyczny zapach i oczywiście marcepan w środku.

Co potrzebujemy?

  • 100g mąki bezglutenowej
  • 50g mąki kukurydzianej
  • 50g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka gumy ksantanowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 50g cukru waniliowego
  • 160 ml rumu
  • 4 łyżeczki suszonych drożdży
  • 50g rodzynek
  • 20g suszonych wiśni
  • Skórka starta z ½ pomarańczy
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 25g pokrojonych migdałów
  • 30g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 150ml mleka
  • 120g bezglutenowego marcepanu

Jak robimy?

Krok 1: Dzień Wcześniej zalewamy rumem: rodzynki, migdały i wiśnie. Na następny dzień bakalie odsączamy.

Krok 2: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku.

Krok 3: Do miski wsypujemy obie mąki, zmielone migdały, gumę ksantanową, sól, cukier, startą skórkę z pomarańczy. Wszystkie skłądniki razem mieszamy, a następnie formujemy dołek.

Krok 4: Do dołka wlewamy masło, mleko z drożdżami oraz dodajemy roztopione masło.

Krok 5: Ze skąłdników wyrabiamy ciasto. Gnieciemy je ok. 15 minut, na głądką, jednolitą masę, która z czasem przestaje nam się przyklejać do rąk.

Krok 6: Do wyrobionego ciasta dodajemy bakalie I wszystko razem jeszcze raz zagniatamy.

Krok 7: Ciasto po wyrobienu pozostawiamy pod przykryciem w misce na ok 2-3 godziny. W tym czasie powinno ono podwoić swoją objętość.

Krok 8: Gdy ciasto podrośnie, jeszcze raz je zagniatamy I ponownie na ok. 1 godzinę odstawiamy do podrośnięcia.

Krok 9: Ciasto lekko rozwałkowujemy, w środku rozkładamy rulonik z marcepanu. Następnie formujemy roladę, której środek wypełnia marcepan.

Krok 10: Ciasto pieczemy ok 50-60 minut w temperaturze 180°C.

Stollen jest ciastem, które może leżakowac nawet ok. 3 miesięcy. Już niewiele czasu pozostało do wigilii, jednak zazwyczaj Stollen powinien jakiś czas poleżakować, zawinięty w papier. Najlepiej ok. 5 tygodni.

Pierniczki bezglutenowe

2.4

Zainspirowane: Food

Co potrzebujemy?

2 szklanki mąki bezglutenowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

1 i ½ łyżeczki zmielonego imbiru

¼ łyżeczki zmielonych goździków

Szczypta soli

1 jajko

125 g masła

¾ szklanki brązowego cukru

Jak robimy?

Krok 1: W misce ucieramy masło z cukrem.

Krok 2: Do masy dodajemy jajko i wszystko razem dokładnie mieszamy.

Krok 3: W osobnej misce mieszamy wszystkie suche składniki.

Krok 4: Do suchych składników dodajemy mokre i zagniatamy wszystko na jednolitą masę.

Krok 5: Masę chłodzimy w lodówce przez godzinę.

Krok 6: Masę wyjmujemy z lodówki i wałkujemy ciasto na do 0,4-0,5 mm grubości.

Krok 7: Z rozwałkowanego ciasta wycinamy pierniczki.

Krok 8: Pierniczki pieczemy ok. 15 minut w nagrzanym do 170°C piekarniku.

Krok 9: Po upieczeniu studzimy pierniczki i możemy je wtedy polukrować.

 

Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami

3.2

3.2

Zainspirowane: GlutenFreeReceipeBox

Co potrzebujemy?

Składniki na ciasto:

3/4 szklanki tapioki

1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej

1/2 szklanki mąki z białego ryżu

1/4 szklanki skrobi kukurydzianej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki gumy ksantanowej

szczypta soli

100 ml ciepłej wody

1 duże jajko

1 łyżka oleju

 

Składniki na farsz:

50 dkg kapusty kiszonej

5-10 dkg suszonych grzybów

2 cebule

olej

Sól, pieprz

Jak robimy?

Krok 1: Grzyby zalewamy na noc wodą.

Krok 2: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem i dokładnie zagniatamy, aby masa była jednolita. Wkładamy do lodówki

Krok 3: Grzyby gotujemy 5-10 minut w wodzie, w której się moczyły, następnie odcedzamy.

Krok 4: Wodę z grzybów wykorzystujemy ponownie do gotowania kapusty. Kapustę przed gotowaniem należy przepłukać wodą i poszatkować, a następnie dusić, aż będzie miękka.

Krok 5: Cebulę drobno szatkujemy i podsmażamy na oleju aż lekko się zeszkli (uwaga! Nie przesmażamy kapusty, powinna być lekko chrupiąca).

Krok 6: Grzyby szatkujemy na drobniutkie kawałeczki i wrzucamy na patelnię z cebulą.

Krok 7: Do cebuli i grzybów dodajemy odcedzoną, ugotowaną kapustę. Całość przesmażamy, dodając do smaku pieprz i sól.

Krok 8: Po przesmażeniu farsz zostawiamy do ostudzenia.

Krok 9: Ciasto na pierogi rozwałkowujemy na cienkie płaty, a następnie szklaneczką wycinamy w nim koła.

Krok 10: Na każde koło dajemy mniej więcej łyżeczkę farszu, a następnie sklejamy dokładnie ciasto formując pierogi.

Krok 11: Pierogi gotujemy we wrzącej wodzie do momentu aż zaczną wypływać na powierzchnię. Następnie odcedzamy i podajemy ze smażoną cebulą.

 

 

Bądź towarzyski, podziel się!