Śniadaniowe Muffiny Bananowe 2

W poniedziałek zauważyłam, że mam 2 banany, które wymagają pilnej opieki – czytaj przerobienia na coś, bo ja osobiście lubię tylko zielone oraz biały ser, który również wymagał podjęcia jakiejś akcji. Chciałam upiec albo Moje ulubione CIASTO BANANOWO-KOKOSOWE – gluten, suger & eggs free albo Lekkie bułeczki z niskim indeksem glikemicznym, a koniec końców postanowiłam zrobić eksperyment, który się powiódł ;-) i upiekłam lekkie Muffinki Bananowe, które są idealnym zastępstwem standardowej bułki :-).

DSC_5771

Co potrzebujemy?

12 łyżek płatków owsianych błyskawicznych

10dkg białego półtłustego sera

2 średniej wielkości, dojrzałe banany

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Szczypta soli

3 jajka

 

Jak robimy?

Krok 1: Wszystkie składniki wrzucamy do miski i ucieramy blenderem na jednolitą masę.

Krok 2: Masę przekładamy do foremek na muffinki (6 dużych lub 12 małych, polubiłam ostatnio papierowe) i wkładamy do piekarnika.

Krok 3: Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 C.

DSC_5782

2

No i oczywiście dowód na to, że zdjęcia robiłam tuż przed wyjściem do pracy. Nie ma opcji. W zimie jest niestety mało dobrego światłą do robienia zdjęć :-)

1

 

Bądź towarzyski, podziel się!