Sałatka z grilowaną marchewką 3

Trochę letnia, a trochę jesienna sałatka z lekką rukolą i słodką marchewką :-)! Jest świetnym dodatkiem do mięs, ale smakuje również wyśmienicie bez niczego. Najwięcej pracy wymaga upieczenie marchewki, a reszta polega po prostu na wrzuceniu wszystkiego do gara. Zdrowe danie, a nie wymaga nie wiadomo jakiego zachodu ;-)

Dzisiaj więc zachęcam Was do przyrządzenia pięknie wyglądającej

Sałatki z grilowaną marchewką

1

Co potrzebujemy?

Na grillowaną marchewkę:

6-8 średniej wielkości marchewek

1 łyżeczka kminku

1 łyżeczka ostrej papryki w proszku

½ łyżeczki tymianku

Sól

1 łyżka miodu

1 łyżka oleju

Na sałatę (oprócz marchewki):

Paczka rukoli

1/3 sera feta

Garść posiekanych orzechów włoskich

Opcjonalnie można dodać 8-10 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół

Na sos:

1 Łyżka musztardy francuskiej z gorczycą

1 Łyżka miodu

2 łyżki oleju

1 Łyżka soku z cytryny

Sól

pieprz

2

Jak robimy?

Krok 1: W pierwszej kolejności przygotowujemy marchewkę. Kroimy ją na paseczki. Obtaczamy je w przyprawach, miodzie i oleju, a następnie wkładamy na 25-30 minut do piekarnika i pieczemy w 200 stopniach.

Krok 2: Po upieczeniu marchewkę studzimy.

Krok 3: Rukolę płuczemy w wodzie, osuszamy i wsypujemy do miski.

Krok 4: Na rukolę wykładamy marchewkę.

Krok 5: Na marchewkę kruszymy fetę.

Krok 6: Orzechy lekko prażymy na patelni, a następnie rozsypujemy po sałatce.

Krok 7: Wszystkie składniki sosu mieszamy razem (jedną z dobrą metod jest wsypanie/ wlanie wszystkiego do słoiczka, którym po zakręceniu potrząsamy jak shakerem) i powstały w ten sposób dip wylewamy na sałatę.

I gotowe!

4

Bądź towarzyski, podziel się!