Proste drożdżowe z wiśniami 0

Uwielbiam ciasto drożdżowe, dlatego mimo iż nie jest ono super dietetyczne, zdecydowałam, że nie może go zabraknąć na moim blogu. Dodam, że Adaś też jest fanem drożdżówek w wykonaniu mamy i stety-niestety ;-) jest to jedyny „słodycz”, jaki pozwalam mu raz na jakiś czas zjeść…:-)

Poniżej znajdziecie mój domowy przepis, sprawdzony i przetestowany wiele razy więc ręczę, że wyjdzie :-)

DSC_8658

Co potrzebujemy?

Na ciasto:

4,5 szklanki mąki

1 szklanka cukru wymieszanego z 1 cukrem waniliowym

2 całe jaja

3 żółtka

75 g drożdży

szklanka mleka

200g masła

szczypta soli

Na kruszonkę:

100 g mąki

50 g cukru

50 g masła

Do posypania:

0,5 kg wiśni (wydrylowanych), truskawek lub innych owoców

DSC_8663

Jak robimy?

Krok 1: Mieszamy mąkę z cukrem w misce, w jakiej będziemy ugniatać ciasto.

Krok 2: Mleko lekko podgrzewamy w rondelku.

Krok 3: Do małej miski wsypujemy 3 kopiate łyżki mąki wymieszanej z cukrem, dodajemy rozkruszone drożdże oraz 1/3 podgrzanego mleka. Wszystko razem dokładnie ucieramy łyżką, na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.

Krok 4: W czasie, gdy drożdże rosną, do ciepłego mleka wrzucamy masło i wszystko razem odrobinę podgrzewamy, doprowadzając do rozpuszczenia masła. Ale uwaga!mleko nie może być gorące, ponieważ możemy zaparzyć mąkę i zamiast ciasta, wyjdzie nam klucha ;-)

Krok 5: Gdy drożdże podrosną, podwajając swoją objętość, przelewamy je do mąki i cukru, dodajemy szczyptę soli, mleko z rozpuszczonym masłem, 3 żółtka oraz 2 jaja. Wszystko razem dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy na jednolite, pozbawione grudek ciasto. Uwaga! Ciasto jest dobrze „wyrobione” w momencie, gdy przestaje przyklejać się do rąk.

Krok 6: Z zagniecionego ciasta formujemy kulę, lekko oprószamy ją mąką i pozostawiamy w misce, którą przykrywamy ściereczką. W zależności od dnia, ciasto będzie rosło od 1 do 2 godzin.

Krok 7: Kiedy ciasto wyrośnie, kładziemy je na stolnicę, jeszcze raz lekko zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy i przekładamy do wyłożonej papierem foremki.

Krok 8: Na cieście układamy wydrylowane wiśnie lub inne owoce.

Krok 9: Kruszonkę zagniatamy z masła, cukru i mąki, a następnie rozsypujemy ją po owocach.

Krok 10: Ciasto ponownie pozostawiamy na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Krok 11: Kiedy ciasto wyrośnie, wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 50 minut.

Krok 12: Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w piekarniku na ok. 15 minut, lekko uchylając drzwiczki. I gotowe :-)!

DSC_8667

Bądź towarzyski, podziel się!