Pizza z tradycyjnymi polskimi składnikami? Poznaj nasze pomysły 0

Chociaż Polacy uwielbiają klasyczną pizzę, dużą popularnością cieszą się polskie wariacje na temat tradycyjnego włoskiego jedzenia. Boczek, cebula, mięso mielone – to zaledwie kilka przykładowych składników coraz częściej pojawiających się na cienkim cieście. Poznaj pozostałe ciekawe pomysły – być może zainspirują cię do stworzenia pizzy według własnego przepisu?

Jak wynika z raportu Talerz Polaka 2015, aż 66% użytkowników serwisu PizzaPortal.pl zamawia samodzielnie skomponowaną pizzę. Taką możliwość daje wiele lokali, m.in. pizzeria Stopiątka w Warszawie. Dzięki temu cienki placek z mąki włoskiej nabiera jeszcze bardziej osobliwego charakteru.

Najpopularniejsze dodatki do pizzy

Jeśli chodzi o dodatki wykładane na cienkie ciasto, Polacy są raczej zachowawczy. Chociaż większość z nas lubi kulinarne eksperymenty, w przypadku pizzy popularne są ciągle te same składniki. Niezależnie od tego czy zamówienie przyjmuje pizzeria Stopiątka w Warszawie czy inny lokal, wśród powtarzających się dodatków można wymienić m.in. pieczarki, cebulę, paprykę, kukurydzę, kurczaka.

Pizza w polskim klimacie, czyli jaka?

Jeżeli jesteś zwolennikiem tradycji, ale znudziła ci się już capriciosa czy margherita, warto zamówić pizzę w polskim klimacie. Decydują o nim odpowiednio dobrane dodatki, które są nieodłącznie związane ze sztuką kulinarną naszego kraju.

  • Kiełbasa – jest częstym składnikiem pizz o charakterze wiejskim. Chociaż w większości przypadków jest to klasyczna śląska lub podwawelska, często można spotkać kiełbasę wiejską podsuszaną.
  • Ogórek kiszony – sprawia, że pizza staje się bardziej wyrazista w smaku.
  • Kurczak – kawałki fileta z piersi kurczaka zastępują szynkę lub kiełbasę.
  • Wieprzowe mięso mielone – sprawiają, że pizza nabiera bardziej „swojskiego” charakteru.
  • Fasolka szparagowa – świetnie sprawdza się w towarzystwie salami lub kurczaka.
  • Szparagi – chociaż w Polsce rośnie tylko jeden ich gatunek (większość w Afryce), warzywo jest uznawane jako polskie. Kawałki szparagów nie tylko wzbogacają smak, ale i poprawiają walory wizualnie, dodając pizzy soczystej zieleni.
  • Oscypek – zamiast mozzarelli sprawi, że pizza nabierze góralskiego akcentu.

To zaledwie kilka dodatków, które sprawiają, że włoska pizza zmienia swój charakter na bardziej polski. Czy to dobry wybór? Tak naprawdę to rzecz gustu i preferencji smakowych. Warto jednak od czasu do czasu skosztować takich wariantów, by klasyczna pizza „nie przejadła się”.

Pizza w wersji włosko-polskiej? Czemu nie!

Co powiesz na połączenie smaków Włoch i Polski na cienkim cieście? Sos pomidorowy, mozzarella i kiełbasa? A może klasyczna margherita z ogórkiem kiszonym i kurczakiem? Wystarczy sprawdzić, czy pizzeria Stopiątka w Warszawie daje możliwość złożenia zamówienia na pizzę w wersji „pół na pół”. Dzięki temu będzie można pójść na smakowy kompromis – wybór włoskich i polskich dodatków na jednym cieście.

 

Bądź towarzyski, podziel się!