Przepis na Panettone 0

Wielkanoc już za chwilę, więc dzisiaj wrzucam przepis na drożdżowe Panettone. Panettone jest tradycyjną babą włoską, którą najczęściej piecze się na Święta Bożego Narodzenia. W Polsce jednak drożdżówki piecze się najczęściej na Wielkanoc, a ponieważ przepis jest dobry i wielokrotnie już przeze mnie sprawdzony, więc postanowiłam Wam go dzisiaj polecić.

Baby upiekłam w papierowych foremkach do Panettone, które kupiłam na allegro. Możecie jednak spokojnie upiec ją (je) w standardowej foremce (foremkch) do babek. Przepis, jaki podaję jest idealny na upieczenie 2 większych panettone.

Przepis: Baba Wielkanocna

Panettone

3

6

I – Ciasto początkowe

Co potrzebujemy?

160 g mąki Manitoba lub mąka 00 – to mąka o najwyżej zawartości glutenu. Też nie wiedziałam co to jest ;-), teraz kupuję albo na allegro albo w Kuchniach Świata
14 g suchych drożdży (2 opakowania)
80g letniej wody

Jak robimy?

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, następnie miksujemy mikserem z mąką i pozostawiamy na 2-4 godziny do wyrośnięcia. Całość ma podwoić swoją objętość. Ja z reguły miksuję wszystko w jednym pojemniku. Do ciasta początkowego dodaję potem składniki na Ciasto 1 i Ciasto 2.

II – Ciasto Pierwsze

Co potrzebujemy?

Ciasto początkowego
340 g Manitoba i 200 g mąki pszennej = razem 540 g
140g masła
140g cukru
4 żółtka
350ml wody

Jak robimy?

Ciasto początkowe łączymy z mąką, następnie  z masłem, żółtkami, cukrem i woda. Miksujemy ok. 30 minut, aż będzie półprzezroczyste. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 2-4 godziny.

III – Ciasto Drugie

Co potrzebujemy?

Ciasto 1
60g mąki Manitoba i 60g mąki pszennej = razem 120 g
60g rozpuszczonego masła
40g cukru
30g miodu
4 żółtka
1/2 łyżeczkę soli
170g rodzynek (ja daję 100g, bo nie lubię za dużo), możecie dodać jeszcze np. pomarańczową skórkę kandyzowaną
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Jak robimy?

Ciasto pierwsze miksujemy z pozostałymi składnikami przez ok 15-20 minut. Następnie przekładamy do formy/ foremek, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 minut.

5

IV – Pieczenie

Piekarnik nagrzewamy do 180stopni, a następnie pieczemy babkę – aby przez ok. 30 minut.

7

3

Bądź towarzyski, podziel się!