Pączki Tradycyjne 0

Generalnie lubię zdrowe jedzenie, lubię eksperymentować z bezglutenówką, lubię jeść rzeczy, które tłuste nie są…. Ale ten jeden dzień do roku nazywa się Tłusty i tłustym powinien pozostać. Oczywiście bezglutenowa wersja jest równie pyszna (Bezglutenowe Pączki Pieczone) ale chętnie też robię dla mojego mężulka pączki tradycyjne. I żeby nie było ;-) – również i dla siebie.

Dlatego dzisiaj wrzucam szybko przepis. Raczej prosty, choć niestety całość tego dzieła chwilkę zajmuje. Ale ten jeden raz do roku można się już poświęcić ;-)

I jest tam też kilka moich tricks&tips ;-)

Przepis na pączki

Co potrzebujemy?

Ciasto:

50 gr drożdży

szklanka mleka

Do drożdży i mleka: 1 łyżka mąki + 1 łyżka cukru

Szczypta soli

50 gr cukru wymieszanego z 1 cukrem waniliowym

500 gr mąki

4 żółtka

50 gr roztopionego masła

2 łyżki spirytusu

1-1,5 l oleju do smażenia

Do pączków – marmolada różana lub śliwkowa, lub jaką tam chcecie ;-)

Skórka pomarańczowa kandyzowana:

Skórka z 1 pomarańczy

1 szklanka wody do zagotowania skórki

¼ szklanki wody

¼ szklanki cukru

Lukier:

½ szklanki cukru pudru

1 łyżka soku z cytryny

Jak robimy?

Krok 1: Mleko lekko podgrzewamy. Do małej miski wsypujemy po 1 łyżce cukru i mąki oraz rozkruszone drożdże. Wszystko razem z mlekiem mieszamy na jednolitą płynna masę, którą odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia.

Krok 2: Do miski wsypujemy mąkę z cukrem i solą, dodajemy zaczyn z drożdży, roztopione masło, żółtka oraz spirytus. Wszystko razem zagniatamy na gładką, jednolitą masę. Możecie to zrobić ręcznie lub przy użyciu miksera/ robota.

Krok 3: Tak wyrobione ciasto odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Krok 4: Kiedy ciasto wyrośnie, lekko je zagniatamy na stolnicy, a następnie rozwałkowujemy na placek o grubości ok.1,5 cm.

Krok 5: Z ciasta wykrawamy kawałki o kształcie koła. Ja najczęściej używam do tego celu zwykłej szklanki.

Krok 6: Marmoladę podgrzewamy lekko w rondelku. (To ważne – zimna marmolada może spowodować, że pączki będą surowe w środku)

Krok 7: W każdym wykrojonym kawałku, z jednej strony robimy palcem po środku mały dołek, w który dajemy ok.1/2 łyżeczki marmolady. Dołek zaklejamy następnie łapiąc brzegi ciasta i razem je zaciskając. Jak poniżej w przypadku pączków bezglutenowych. Proponuję, aby strona zaklejona byłą jednocześnie spodem pączka, gładka niech będzie tą górną. Dlatego, jeśli będziecie lukrować róbcie to od tej gładkiej strony, wtedy pączki będą ładnie wyglądać :-)

przepis na pączki

Krok 8: W garnki lub bardzo głębokiej patelni podgrzewamy olej. Proponuję użyć kawałka ciasta, jakie nam zostanie do sprawdzenia „gotowości oleju” do smażenia. Olej będzie dobrze podgrzany, jeśli ten kawałek ciasta nie spadnie nam po wrzuceniu do garnka na dół, a oprócz tego olej zacznie się wokół niego pienić.

Uwaga! Do smażenia pączków używajcie garnków i patelni o średniej wielkości. Jeśli będą zbyt duże pączki będą się smażyć zbyt wolno. Dodatkowo zalecam, aby smażyć jednocześnie max. 6 pączków. Im więcej pączków -> tym więcej ciepłą zabierają.

Uwaga! Bardzo ważna rzecz – Podczas smażenia pączków musicie obserwować przez cały czas „ogień” na kuchence. Jeśli będzie on zbyt mocny – spalicie pączki lub usmażycie je tak szybko, że zostaną surowe w środku, jeśli zbyt mały – nasiąkną tłuszczem.

Krok 9: Smażymy pączki. Najpierw z jednej strony. Kiedy zbrązowieją, przekładamy je na drugą stronę i smażymy dalej.

Krok 10: Po usmażeniu kładziemy pączki na chwilę na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.

Mam też dodatkową propozycję. W przeszłości zdarzało mi się niestety, że wyciągałam z oleju pączki, które były surowe w środku. Jest na to jeden dobry sposób – włożyć je na ok. 5 minut do nagrzanego do 120 stopni piekarnika. Dzięki temu będą one idealnie upieczone.

Krok 11: Kiedy mamy już gotowe pączki, możemy je albo posypać cukrem pudrem albo polukrować.

Jak zrobić lukier? – Mieszamy cukier z sokiem z cytryny na jednolitą masę, którą w przypadku jeśli zaschnie możemy rozpuścić lekko podgrzewając.

Na lukier możemy też położyć kandyzowaną skórkę pomarańczy.

Jak zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczy? – Pomarańczę należy najpierw sparzyć. Następnie obieramy ją ze skórki. Od środka skórki odkrawamy jak najwięcej białego miąższu, tak aby pozostała nam sama cienka pomarańczowa warstwa, którą kroimy na kosteczkę lub cienkie paseczki. Poszatkowaną skórkę zalewamy szklanką wrzącej wody i gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie powstały płyn wylewamy, a do garnka ze skórką wlewamy ¼ szklanki wody oraz wsypujemy ¼ szklanki cukru. Całość gotujemy ok. 5-10 minut, wyciągamy skórkę z syropu i rozkładamy na papierze do pieczenie, aby obeschła. I gotowe :-)

 pączki

Bądź towarzyski, podziel się!