Omlet z kaszą jaglaną 0

To będzie jeden z najprostszych przepisów, jakie znajdą się na bemam.pl…. Ostatni raz napisałam tak o mleku roślinnym, na które przepis opublikowałam tydzień temu. Dzisiaj mam coś równie prostego w wykonaniu, a przy tym jest słodkie, zdrowe i idealnie nadaje się na śniadanie. Prosty omlet, który lubię jeść z syropem klonowym i owocami, można przygotować błyskawicznie. Kiedy mój synek urządza swoje poranne fikanie, ja idę do kuchni, wyjmuję z lodówki ugotowaną kaszę jaglaną (zawsze mam gotową, może stać w lodówce 3 dni), 2 jajka i przygotowuję mój omlet. A kiedy moje słoneczko je swoje drugie śniadanie (czyli wcina moje mleczko ;-)), ja mogę rozkoszować się smakiem swojego omleta :-).
Ps. Mój stolik na laptopa jest baaaardzo multifunkcyjny, i przede wszystkim nadaje się do śniadań ;-)

Wracając do omleta…

Co potrzebujemy?
2 jaja
4 łyżki ugotowanej kaszy
Szczypta soli
Łyżka oleju kokosowego lub zwykłego
Owoce i miód

Jak robimy?

Krok 1 – Ręczną trzepaczką lekko ubijamy jajka.
Krok 2 – Do jajek dodajemy 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej i szczyptę soli. Wszystko razem mieszamy. Polecam sposób na gotowanie kaszy z tego artykułu: Dietetyczna kasza jaglana
Krok 3 – Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, a kiedy jest odpowiednio gorący, wylewamy naszą masę na omlet.
Krok 4 – Smażymy z dwóch stron po 3-4 minuty, w zależności od grubości omleta.
Krok 5 – Kiedy omlet jest gotowy, kładziemy na talerzu, dodajemy owoce, polewamy lekko syropem klonowym.

I gotowe :-)!

Bądź towarzyski, podziel się!