Omlet jaglany odsłona druga – z jabłkiem 0

Uwielbiam słodkie śniadania ;-). Oczywiście powtarzam się już któryś raz, ale muszę się jakoś wytłumaczyć z nowego, słodkiego pomysłu ;-). Przyszedł mi do głowy, gdy byliśmy nad morzem i nie mogłam kupić nigdzie malin, a borówki amerykańskie wyglądały nieciekawie. A ja lubię moje omlety z kaszą jaglaną w towarzystwie owoców (Omlet z kaszą jaglaną). Miałam za to zapas jabłek, bo teraz intensywnie wspieram polską gospodarkę i kupuję je na potęgę ;-). W lodówce był też gęsty jogurt grecki, więc postanowiłam zrobić mojego sztandarowego omleta inaczej. Starte jabłka dodałam do kaszy i jajek i powstało nowe, pyszne śniadanie :-).

Co potrzebujemy?

Na omlet
2 jajka
4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
1 średniej wielkości jabłko

opcjonalnie: łyżka mąki jaglanej lub ryżowej. Dzięki temu omlet nam się nie rozpadnie.

Do posypania:
garść płatków migdałowych – lekko uprażonych na patelni
szczypta cynamonu

Do dodania:
2-3 łyżki jogurtu greckiego

Do polania:
syrop daktylowy lub po prostu miód

Jak robimy?

Krok 1 – Ręczną trzepaczką lekko ubijamy jajka.

Krok 2 – Do jajek dodajemy 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej, mąkę i starte jabłko. Wszystko razem mieszamy. Polecam sposób na gotowanie kaszy z tego artykułu: Dietetyczna Kasza Jaglana.

Krok 3 – Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy (lub zwykły), a kiedy jest odpowiednio gorący, wylewamy naszą masę na omlet.

Krok 4 – Smażymy z dwóch stron po 3-4 minuty, w zależności od grubości omleta.

Krok 5 – Kiedy omlet jest gotowy, kładziemy na talerzu, dodajemy jogurt, posypujemy cynamonem i płatkami migdałowymi, a na koniec polewamy lekko syropem daktylowym lub miodem. I gotowe;-)

5 3 4 2 1

Bądź towarzyski, podziel się!