Odkrywamy smaki! Faza II rozszerzania diety maluszka na okres od 7 do 9 miesiąca + Przepis 0

Kontynuując 2 poprzednie artykuły wraz z BEABA Babycook:
1. Rozszerzanie diety niemowlaka. Jak i kiedy?
2. Zacznijmy jeść! Faza I rozszerzania diety maluszka – przepisy od 4 – 6 do 7 miesięcy
dzisiaj chciałabym przejść do kolejnego, bardziej zaawansowanego, etapu, czyli fazy od 7 do 9 miesiąca życia, potocznie zwanej etapem “Odkrywamy smaki!”. Ten okres jest jeszcze przed Adasiem, który dopiero w tym tygodniu skończy 6 miesięcy. Jednak już teraz z ciekawości przeglądam różne przepisy i czytam o produktach, jakie będziemy juz niebawem, wprowadzać do diety.

Co dziecko może jeść w Fazie II?

Na tym etapie możemy powoli rozszerzać jadłospis dziecka o kolejne warzywa, owoce, mięso, makarony, żółtko jaja, jak również (z dużą ostrożnością i ja bym jednak poczekała do ukończenia przez malucha 12 miesięcy) jogurt i ser.

FII

Faza II rozszerzania diety maluszka to

1. Etap od 7 aż do 9 miesiąca życia dziecka.
2. Odnosi się do jedzenia o grubszej strukturze niż puree w fazie I.
3. Najważniejszym w tej fazie jest włączanie do posiłku niemowlaka białka roślinnego i zwierzęcego, surowca do dalszego rozwoju organizmu. Mleko matki przestaje być bowiem wystarczającym jego źródłem. Natomiast drób, ryby i warzywa strączkowe (soczewica, fasola, omijałabym soję, gdyż jest silnym alergenem)
4. Na tym etapie pory posiłków powinny stać się bardziej regularne.
5. Po ukończeniu przez dziecko 8 miesięcy możemy próbować podać mięso i przyprawy.
6. To okres kiedy dziecko powoli zaczyna uczyć się żuć jedzenie, lepiej już żuje i przełyka.
7. W wieku powyżej 8 miesięcy dziecko traci odruch wypychania językiem z jamy ustnej, dlatego musi dostawać jedzenie w takiej formie, aby się nie zakrztusiło. Będzie to więc nadal puree, ale możemy podawać inne produkty ugotowane na miękko, ale sugeruje się aby rozdrabniać/ gnieść je uprzednio widelcem.
8. W tej fazie nadal uważamy z produktami, jakie podajemy maluchowi do jedzenia. Staramy się aby nie były to produkty silnie alergizujące.
9. O wiele częściej podajemy tutaj surowe warzywa i owoce.
10. Wprowadzamy więcej składników zbożowych, z większą zawartością żelaza i białka.
11. Możemy wprowadzić do diety dziecka żółtko, jednak zaleca się aby poczekać z białkiem do momentu ukończenia roku.

Na zakończenie artykułu razem z BEABA Babycook zapraszam do wypróbowania nowego przepisu:

Krem z kaszy jaglanej i gruszki

8

O kaszy jaglanej pisałam już nie raz (Dietetyczna Kasza Jaglana). Ze względu na jej zdrowotne właściwości warto, aby pojawiała się na talerzach naszych maluszków jak najczęściej. Dlatego dzisiaj proponuję prosty i zdrowy przepis właśnie z moją ukochaną kaszą :-)

Co potrzebujemy?

1/4 szklanki kaszy jaglanej
1 gruszka
szczypta cynamonu
4-5 suszonych moreli (bez siarczynów)
4 łyżki mleka naturalnego lub modyfikowanego
(dla dzieci starszych) kopiata łyżka jogurtu greckiego

opcjonalnie można jeszcze dodać 1-2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego

Jak robimy?

Krok 1: Kaszę prażymy najpierw na patelni, a następnie przelewamy wrzątkiem i odcedzamy. Wsypujemy ją do koszyczka w BEABA Babycook. Do samego koszyczka nalewamy tyle wody, aby jej poziom nad kaszą wynosił jakieś 2-3 mm i gotujemy na parze(Babycook – 3 poziom wody w dzbanku). Kaszę możemy również ugotować w wodzie w normalnym garnku.

2

Krok 2: W międzyczasie zalewamy morele wrzątkiem. Gruszki obieramy i kroimy.

3

Krok 3: Po ugotowaniu wrzucamy kaszę z koszyczka na dno dzbanka BEABA Babycook (lub miski, w której będziemy blendować), dodajemy morele, pokrojoną gruszkę, cynamon i mleko. Wszystko razem miksujemy. Studzimy przez ok. 5 minut (zalecam aby zawsze sprawdzić temperaturę), następnie przekładamy do miseczki i możemy podać dziecku.

***Dla starszego dziecka do kremu możemy dodać na wierzch jogurt grecki.

4

7

1

 

Bądź towarzyski, podziel się!