O odżywianiu w ciąży ogólnie 0

Jesteś tym, co jesz pisze autorka Diety BootCamp. I ma tutaj całkowitą rację, przy czym w przypadku ciąży to nie tylko Ty, ale i Twoje dziecko jest tym, co jesz. Dlatego nasze odżywianie, ilość i skład posiłków są niezwykle istotne aby na świat po 9 miesiącach przyszedł zdrowy maluch. I nie wystarczy jeść dużo i bez ograniczeń, jak to robiły nasze babki i mamy. Otyłość matki wpływa w bardzo negatywny sposób na dziecko. Ciąża to też nie czas, aby chorobliwie dbać o wagę i być na diecie. Tu liczy się jedno zdrowie – Twoje i dziecka. A to wszystko można zapewnić poprzez prawidłową, zrównoważoną i urozmaiconą dietę.

Produkty, jakie należy wyeliminować to przede wszystkim tłuszcze zwierzęce, biały cukier, sery pleśniowe mogące powodować listeriozę. Nie możemy też przesadzać z ilością mięsa i jeśli je jemy to nie powinno być ono smażone, a raczej duszone na parze lub pieczone. Odpadają również surowe lub półsurowe mięso i ryby (żegnaj nie-grillowane sushi).

Należy spożywać codziennie produkty mleczne, zbożowe, wysokobiałkowe, owoce i warzywa, wzbogacone o niewielką ilość tłuszczów roślinnych. Gdziekolwiek nie czytam, znajduję informacje, że powinnyśmy przyjmować ok. 3 szklanek mleka dziennie. Mleko w diecie przyszłej mamy jest podstawowym źródłem wapnia – jednego z najważniejszych składników kości. Nie musi być to mleko w czystej postaci.  Z powodzeniem możemy je zastąpić kefirami lub jogurtami. Istotna jest zawartość tłuszczu w produktach mlecznych, wybieramy te o niższej jego zawartości. Zboża stanowią główne źródło energii podczas ciąży i nie powinno ich zabraknąć w żadnym posiłku. Pisząc o zbożach mam na myśli przede wszystkim gruboziarniste pieczywo i makarony, płatki owsiane, otręby, kasze, itp. Ale wybieraj chleb pełnoziarnisty i graham, o niższym indeksie glikemicznym (niższej zawartości cukru; Indeks glikemiczny jest definiowany jako średni, procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi w 2-3 godziny po spożyciu 50 gram węglowodanów.). Ograniczaj biały chleb i nie kupuj pieczywa w supermarketach, gdzie w większości pochodzi ono m.in. z Rumunii i jest zaliczane do tzw. pieczywa głęboko mrożonego, leżącego w zamrażarce od kilku miesięcy nawet do paru lat…. Ryby morskie (łosoś, śledź, dorsz) to kolejny istotny składnik naszej diety, ponieważ zawierają kwasy tłuszczowe OMEGA-3. Jedz również dużo nasion strączkowych, warzyw i owoców. Nie ograniczaj się do jednego typu, dbaj o różnorodność, bo każde z nich zawiera inne witaminy i minerały. Jeśli będziesz jeść tylko marchewkę albo same jabłka, możesz nieświadomie pozbawić organizm składników odżywczych, których one nie zawierają, a których potrzebujesz w ciąży.

To była niewielka wzmianka o odżywianiu w trakcie ciąży. W dalszej części bloga jeszcze nie raz odniosę się do tematu odżywiania, pokażę przepisy na szybkie, zdrowe i lekkie posiłki oraz gdzie szukać naturalnych „suplementów” diety.

 

Bądź towarzyski, podziel się!