Nowa odsłona Mini Naleśników z Kaszy Jaglanej 0

Dzisiaj udoskonaliłam przepis na moje ukochane placki z kaszy jaglanej :-) (Mini naleśniki (Pancakes) z kaszy jaglanej). Uwielbiam kaszę, bo jest zdrowa i przede wszystkim bezglutenowa, dlatego nigdy jej nie braknie u mnie w lodówce. O tak :-), zawsze mam zapas ugotowanej kaszy, bo do wielu rzeczy się przydaje. Przede wszystkim uwielbiam przyrządzać z niej omlety i wszelkiego rodzaju placki. Nie mówiąc już o tym, że gorąca kasza z jabłkiem, miodem i orzechami, smakuje wyśmienicie :-)

Co potrzebujemy?

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

2 jajka

2 łyżki mąki ryżowej lub ziemniaczanej

3-4 łyżki maślanki

1 łyżka miodu lub syropu z agawy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 i ½ łyżki oleju kokosowego do smażenia (oczywiście możecie też smażyć na maśle lub na zwykłym oleju, doda to odrobinę więcej kalorii, ale na pewno da się usmażyć)

Jak robimy naleśniczki?

Krok 1: Kaszę ucieramy blenderem razem z mąką, maślanką, jajami i miodem (lub syropem z agawy), aż powstanie jednolita masa (rozdrobnione ziarenka). Jeśli będzie za gęsta to dolejcie proszę jeszcze odrobinę maślanki. Masa powinna dać się łatwo rozprowadzić na patelni.

Krok 2: Na patelni rozgrzewamy olej. Jeśli się już odpowiednio nagrzał, łyżką wykładamy masę (1 łyżka= 1naleśnik), następnie spłaszczamy ją (formując mały placuszek) i smażymy z obu stron, aż placki się zrumienią.

Krok 3: Po usmażeniu wykładamy placki na papier, aby odciągnąć resztki tłuszczu, następnie na talerz i jemy :-). Ja najbardziej lubię placki z jogurtem naturalnym i szczyptą fruktozy, ale polecam też z syropem klonowym lub miodem.

 1

Bądź towarzyski, podziel się!