Niesamowite właściwości dyni + przepis na ‚Korzenne ciasto z dynią’ 1

Jednym z najpiękniejszych, jeśli nie najpiękniejszym z owoców jesieni jest dynia. W Polsce coraz częściej trafia na nasze stoły. To idealny składnik wielu dań i deserów. Możemy kupić różne jej odmiany. Przede wszystkim jednak ma ona całe mnóstwo zalet.

Zdrowotne właściwości dyni

dynia

  1. Dynia jest dietetyczna. To jedno z najmniej kalorycznych      warzyw. W 100g znajduje się jedynie od 26 do 30(40) kcal (w zależności od      gatunku). To również doskonałe źródło błonnika, dającego uczucie sytości.
  2. Dynia nie zawiera tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Co więcej, jest jednym      z produktów spożywczych zalecanych      przez dietetyków w celu obniżenia poziomu      tego ostatniego.
  3. Jest bogata w przeciwutleniacze, składniki mineralne,      witaminy, takie jak: A, C i E. Najbardziej istotna      jest ogromna zawartość witaminy A, która jest silnym naturalnym przeciwutleniaczem. Jest ona również      niezbędna dla dobrego widzenia.      Już jedna szklanka ugotowanej dyni zaspokaja w 200% nasze      dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę. Dodatkowo      wyniki badań      naukowych pokazują, że naturalne produkty spożywcze bogate w witaminę A pomagają chronić organizm przed nowotworami      płuc i jamy      ustnej.
  4. Dynia jest źródłem witamin      z grupy B-kompleks: folianów, niacyny, witaminy B-6 (pirydoksyny), tiaminy i kwasu      pantotenowego, a także flawonoidów      α i ß, krypto-ksantyny, karotenu (prowitamina A), luteiny oraz składników mineralnych, takich jak miedź, potas, wapń i fosfor.
  5. Niesamowite nasiona. Pestki dyni stanowią      doskonałe źródło błonnika i      wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz      fitosteroli, które są dobre dla serca i zapobiegają miażdżycy.      Ponadto zawierają witaminę B3 – niacynę, która jest      bardzo istotna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, są skoncentrowanym źródłem białka,      minerałów i witamin. Już w 100 g zawierają 550 mg magnezu, 1174 mg fosforu, 4,49 mg      manganu i 7,64 mg cynku. Dodatkowo olej z nasion dyni należy do najlepszych tłuszczów roślinnych,      wspomaga pracę wątroby i układu naczyniowo-sercowego.
  6. Dynia chroni skórę. Te same wolne rodniki, które pochodzą z karotenoidów zawartych w dyni, utrzymujące w ryzach komórki nowotworowe, mogą mieć również działanie przeciwzmarszczkowe. Z kolei witamina A jest wymagana przez organizm w celu utrzymania integralności skóry i błon śluzowych, a cynk      świetnie działa na cerę – wygładza ją, rozjaśnia i wzmacnia, a także przyśpiesza gojenie ran.
  7. Podobno dynia wpływa na lepszy nastrój. Jej pestki są bogate w tryptofan aminokwasowy, który jest ważny w      produkcji serotoniny,      jednego z głównych graczy, jeśli chodzi o nasz nastrój.
  8. Wzmacnia system odpornościowy. Wprawdzie nie udowodniono w pełni, czy witamina C rzeczywiście zapobiega przeziębieniom, jednak dynie są jej bogatym źródłem. Już jedna filiżanka gotowanej dyni zawiera więcej niż 11 miligramów Wit. C, czyli prawie 20% zalecanej dziennej dawki dla kobiet (mężczyźni potrzebują ok. 75 mg.)

Skoro dynia ma aż tyle zalet, to zdecydowanie warto eksperymentować z jej użyciem w kuchni. Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować pyszne i słodkie ciasto z dyni.

Przepis – Korzenne ciasto z dynią – idealne na jesienne wieczory

(Inspiracja: http://www.bettycrocker.com/)

1.4

Co potrzebujemy?

Składniki na ciasto

4 jajka

2 szklanki brązowego cukru

1 szklanka oleju roślinnego (może być też kokosowy)

1 szklanka zblendowanej dyni

2 szklanki mąki pszennej, którą można zstąpić bezglutenową, np.: 1 i ½ szklanki mąki jaglanej + ½ szklanki mąki ryżowej, albo specjalna bezglutenowa

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki zmielonego cynamonu

1 łyżeczka sody

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki zmielonego imbiru

¼ łyżeczki zmielonych goździków

Opcjonalnie: 1 szklanka rodzynków lub żurawiny

Składniki na masę

30 dkg zmielonego sera sernikowego

10 dkg masła

1 cukier waniliowy

Opcjonalnie: ½ szklanki posiekanych orzechów laskowych lub żurawiny do posypania ciasta

 

Jak robimy?

Krok 1: Pokroić dynię na kawałki, wybrać z niej nasiona i piec ok. 30 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku. Po tym czasie obrać dynię ze skórki i zmiksować na jednolitą masę. Do ciasta potrzebujemy ok. 1 szklanki. Jeśli zostanie nam więcej przecieru możemy go wykorzystać np. do zrobienia placków z dynią lub po prostu zamrozić. Puree z dyni możemy przygotować wcześniej.

Krok 2: Nagrzewamy piekarnik do 180°C.

Krok 3: Wszystkie składniki na ciasto miksujemy razem w 1 naczyniu. Najpierw składniki mokre, a następnie dodajemy do nich pozostałe składniki suche. Gdy masa będzie jednolita, przekładamy ją do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.

Krok 4: Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40-50 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto do niego nie przylega. I jeśli jest gotowe, wyciągamy z piekarnika.

Krok 5: Studzimy ciasto przez ok. 2 godziny.

Krok 6: Przygotowujemy masę serową. Miksujemy ser z miękkim masłem i cukrem waniliowym na jednolitą, gładką masę, którą następnie rozprowadzamy równomiernie na wystudzonym cieście.

Krok 7: Ciasto możemy włożyć na ok. 30 minut do zamrażarki, aby masa serowa się szybciej ścięła lub na dłuższy czas do lodówki, gdzie i tak będziemy je potem przechowywać.

***Ciasto możemy posypać żurawiną lub obranymi ze skórki i podprażonymi na patelni orzechami laskowymi.

1.1 1.2

 

Bądź towarzyski, podziel się!