Letnia sałatka z kukurydzą 0

Dzisiaj na szybko, bo pogoda jakaś dziwna za oknem, pewnie będzie lać ;-) Przygotowałam wczoraj nam taki oto lunch. Na wariackich papierach, z Leo który zdecydował, że jest głodny i koniecznie musi wrzucić coś na ząb, akurat wtedy, kiedy grzanki piekły się w piekarniku ;-) Stąd ich piękny kolor ;-)

Pomijając jednak grzankisałatka jest fantastyczna i jak sama nazwa wskazuje – wprost idealna na letnią porę :-)

letnia sałatka 2

Znalazłam ją na blogu: www.cookingforkeeps.com

Przepis na sałatkę z kukurydzą i bekonem

Co potrzebujemy?

2 kolby ugotowanej kukurydzy

75g sera feta

¼ średniej wielkości kalafiora

½ opakowania miksu sałat

2 sałaty rzymskie

10 dużych plasterków boczku gotowanego

4 kromki chleba razowego

Sól

Pieprz

Czosnek w proszku

Na dip:

1 mały ząbek czosnku

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki pieprzy

3 łyżki jogurtu greckiego

½ szklanki maślanki

1 łyżka posiekanego koperku

letnia sałatka

Jak robimy?

Krok 1: Z ugotowanych koleb kukurydzy odcinamy ziarenka nożem.

Krok 2: Sałatę rzymską kroimy i mieszamy razem z pozostałymi sałatami.

Krok 3: Kromki chleba kroimy w kostkę. Mieszamy w misce z ½ łyżeczki granulowanego czosnku, solą i łyżką oliwy.

Krok 4: Boczek kroimy w plastry (cienkie), chyba, że jest już pokrojony.

Krok 5: Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Na blaszce kładziemy boczek oraz kosteczki chleba. Całość pieczemy ok. 15 minut.

Krok 6: Upieczony boczek kroimy lub łamiemy na małe kawałeczki.

Krok 7: Kalafior myjemy i kroimy na malutkie różyczki.

Krok 8: Fetę kruszymy.

Krok 9: Sos: Czosnek przetrzeć przez tarkę, a koperek drobniutko poszatkować. Wszystkie składniki mieszamy razem.

Krok 10: Do misy wrzucamy wszystkie składniki, mieszamy razem, a następnie polewamy sosem :-) Smacznego :-)!

sałatka z kukurydzą 2

sałątka z kukurydzą

Bądź towarzyski, podziel się!