Lekkie bułeczki z niskim indeksem glikemicznym 0

Dzisiaj mam dla Was coś specjalnego. Super bułeczki, nie tylko bogate w składniki odżywcze, ale też i bezpieczne dietetycznie ;-). Do tego wykonanie jest szybkie, łatwe i przyjemne. A jak smakują…:-)

Przepis znalazłam na: Dieta-białkowa i odrobinę zmodyfikowałam,  zastępując część otrąb płatkami owsianymi. Dodam, że to były moje ukochane bułki w okresie ciąży i sporo eksperymentowałam z dodatkami.

7b1b

Co potrzebujemy?

5 łyżek otrąb żytnich
10 łyżek płatków owsianych
30dkg białego półtłustego sera
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
3 łyżki wody
3 jajka

Dodatki z dzisiejszego przepisu, ale możecie modyfikować dowoli:
Garść owoców goji
Garść nasion słonecznika
Garść posiekanych migdałów

Jak robimy?

Krok 1: Wszystkie składniki (poza dodatkami)wrzucamy do miski i ucieramy blenderem na jednolitą masę.

Krok 2: Do masy dodajemy bakalie i wszystko razem mieszamy.

Krok 3: Masę przekładamy do foremek na muffinki (6 dużych lub 12 małych) i wkładamy do piekarnika.

Krok 4: Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 C. A potem jemy :-))))))

b

3b

Bądź towarzyski, podziel się!