Kuchnia tajska. Thai Sticky Rice – Tajski Klejący Ryż 1

Ostatnio dostałam od mojej mamy 2 mango. Leżały na półmisku z tydzień i kiedy przyszło mi do głowy, że trzeba je uchronić przed zgniciem, przypomniał mi się ten oto przepis. Jako matka karmiąca przedłużam niektóre z niżej opisanych faz, ale i tak mi wychodzi. Dzisiaj wrzucam przepis, który możecie wykonać w zwykłym garnku do gotowania na parze lub w Beaba Baby Cook.

Przepis na: Thai Sticky Rice – Tajski Klejący Ryż

To najbardziej klasyczny deser kuchni tajskiej. Może wydawać się banalnym, zwykłym ryżem, jednak należy do grona deserów, które mają powodzenie nie tylko wśród dzieci, ale również cieszą smakiem dorosłych.

mango

Podczas przygotowania wymaga trzymania się kilku określonych zasad, ale mimo wszystko jest prosty w przygotowaniu.

Przepis: Thai Sticky Rice

Kuchnia Tajska 2

Co potrzebujemy?

1 mango

1 mała puszka mleka kokosowego

1 szklanka tajskiego ryżu kleistego, zwanego również słodkim czy glutenowym (np. GOLDEN PHOENIX)

Szczypta wanilii

Spora szczypta soli (ryż musi być odpowiednio słodko-słony)

Łyżka melasy buraczanej (młodsze dzieci) lub cukru

Jak przygotować?

Kuchnia Tajska

Krok 1: Ryż wsypać do garnka, przepłukać 3-4 razy wodą (aż woda straci mleczny kolor). Można użyć sita.

Krok 2: Następnie na ok. 6 godzin zamaczamy ryż w wodzie (u mnie zostaje na całą noc lub dłużej, nie wymagajcie od matki karmiącej, żeby była aż tak skrupulatka, to i tak sukces, że pamiętam, co trzeba zrobić ;-)).

Krok 3: Po tym czasie odcedzamy ryż i suszymy ( u mnie również trwa to kilka godzin, aż sobie o nim przypomnę…).

Krok 4: Wrzucamy do pojemnika do gotowania makaronu i gotujemy na parze (poziom 3) w BEABA Babycook. W przypadku garnków do gotowania na parze – ryż zawinąć w pieluchę tetrową i gotować na parze ok. 45 minut.

Krok 5: W międzyczasie przygotowujemy mleko kokosowe. Wylewamy całość puszki (ostatnio odkryłam małe kartoniki po 125 ml i to w zupełności wystarcza) do garnka, dodajemy szczyptę wanilii i sporą łyżkę cukru (w przypadku dzieci powyżej 12 miesięcy) lub łyżkę melasy buraczanej (dla dzieci 9-12 miesięcy). Gotujemy na wolnym ogniu aż zaczną się pojawiać bąbelki, a następnie wyłączamy.

Krok 6: Kiedy Babycook zakończy gotowanie – otworzyć pojemnik i wylać na ryż ok. 5 łyżek mleka kokosowego. Następnie gotować jeszcze przez chwilę na poziomie pierwszym. W przypadku gotowania w innych naczyniach po prostu wlać mleko i zamknąć naczynie, odczekać ok. 5 minut.

Krok 7: Mango kroimy w plasterki lub możemy też z niego zrobić mus.

Krok 8: Ryż wykładamy na talerz, polewamy mlekiem kokosowym i dodajemy mango. I deser gotowy!

przepis z mango

gtowanie z BEABA

Thai sticky rice

 

Bądź towarzyski, podziel się!