Komosa ryżowa – superzboże, które warto włączyć do diety dziecka 0

Ten artykuł był publikowany po raz pierwszy już jaki czas temu. A dzisiaj, kiedy wyciągnęłam z miski soczyste dojrzałe gruszki, przypomniałam sobie o komosie i o tym artykule i postanowiłam, że go trochę odświeżymy:-) Zapraszam do czytania i wypróbowania sałatki:-)

0.2

Quinoa, inaczej zwana komosą ryżową, to bogate w składniki odżywcze zboże, a dokładniej nasiono, które ma niski indeks glikemiczny i nie zawiera glutenu. Jest nazywana „matką zbóż” lub „złotem Inków”, bo faktycznie Ameryka Południowa jest jej macierzystym domem. Była tam już uprawiana prawie 5000 lat temu. Niestety w okresie podbojów kolumbijskich wyeliminowano ją, zastępując pszenicą i jęczmieniem. Obecnie powraca do łask, a to głownie za sprawą jej wartości odżywczych. Nasiona komosy zawierają bowiem 48% skrobi, ok. 18% białek i 4–9% nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w nich również bardzo dużo błonnika, wapnia, żelaza, witaminy E, magnezu i fosforu. Istnieje kilka odmian quinoa: biała, zwana również złotą, czerwona i czarna. Komosa jest nie tylko jednym z najzdrowszych, ale również jednym z najprostszych do przygotowania posiłków. Dzięki wszystkim wyżej wymienionym zaletom może stanowić pełnowartościowy posiłek dla dziecka, m.in. na etapie odstawiania od piersi.
Poniżej znajdziecie metodę gotowania quinoa oraz 2 przepisy z jej użyciem.

Gotowanie komosy

0.1

Co potrzebujemy?
1 szklanka quinoa ***1 szklanka surowych nasion komosy po ugotowaniu daje nam mniej więcej 2,5-3 szklanki
Oliwa
2 szklanki płynu (np. wody lub bulionu)
Opcjonalnie ¼ łyżeczki soli

Jak przygotować?
Krok 1: Przed gotowaniem warto przepłukać komosę pod bieżącą wodą. Dzięki temu usuniemy gorzki lub mydlany smak. Najlepiej wysypać ją na sito i kilka razy przepłukać.
Krok 2: Następnie na rozgrzaną patelnie wlewamy kilka kropli oliwy. Gdy się nagrzeje wysypujemy z sita quinoa. Mieszamy przez chwilę, aż odparują resztki wody.
Krok 3: Do komosy dodajemy 2 szklanki płynu (woda, bulion) i sól.
Krok 4: Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5 minut.
Krok 5: Ugotowane nasiona wystarczy zamieszać widelcem i będą gotowe do spożycia.

***Komosę można jeść jako samodzielne danie, jako składnik musów i puree lub też jako dodatek do sałatek, mięs i deserów.

Przepis nr 1 – Waniliowe quinoa (dla dzieci od 7 miesiąca życia)

1.1

Co potrzebujemy?
¼ szklanki surowych nasion quinoa
ok. ¾ szklanki wody
Kilka kropel oleju lub oliwy do ugotowania quinoa
1 brzoskwinia
1 laska wanilii
Opcjonalnie: 1-2 łyżki jogurtu greckiego (jeśli dziecko może jeść nabiał) lub ok. 2 łyżki mleka naturalnego lub modyfikowanego

Jak przygotować?
Krok 1: Gotujemy quinoa, zgodnie z metodą opisaną powyżej.
Krok 2: Rozcinamy laskę wanilii wzdłuż i wyskrobujemy z niej środek.
Krok 3: Brzoskwinię obieramy, rozcinamy na pół i usuwamy z niej pestkę, kroimy na kawałki.
Krok 4: Quinoa, wanilię, brzoskwinię oraz dodatkowo mleko lub jogurt wrzucamy do miski i ucieramy na jednolitą masę. Następnie możemy podać dziecku.

1.4

***Brzoskwinię możemy wcześniej ugotować na parze.
***Brzoskwinię można zastąpić innym owocem sezonowym, jak np. gruszka lub jabłko.

Przepis nr 2 – Jesienna sałatka z quinoa (nie tylko dla dzieci) z http://www.finecooking.com/

2.2

Co potrzebujemy?

Składniki suche:
1 szklanka surowych nasion quinoa
2 szklanki wody
Garść suszonych wiśni (można zastąpić suszoną żurawiną)
2 duże gruszki
Garść posiekanych orzechów włoskich
Łyżka posiekanej natki pietruszki
½ szklanki posiekanego sera koziego (może być też tofu lub feta)

Składniki na sos:
1/3 szklanki oliwy z oliwek lub oleju
2 łyżki octu winnego (np. z winogron)
2 łyżki miodu
Do smaku: sól morska i zmielony pieprz

Jak robimy?

Krok 1: Komosę gotujemy, zgodnie z metodą opisaną powyżej.
Krok 2: Gruszki obieramy i kroimy.
Krok 3: Orzechy siekamy, a następnie prażymy przez chwilę na patelni.
Krok 4: Kroimy ser kozi na niewielkie części.
Krok 5: Szatkujemy pietruszkę.
Krok 6: Wszystkie suche składniki wrzucamy do miski.
Krok 7: Przygotowujemy sos. Mieszamy razem miód, ocet winny i olej. Dodajemy do smaku sól i pieprz.
Krok 8: Sos, wylewamy na składniki suche. Wszystko razem mieszamy i sałatka gotowa.

***Sałatka jest doskonała jako dodatek do mięs, np. grillowanego kurczaka. W tej sposób możemy przygotować oryginalnie smakujący obiad.

2.1

Bądź towarzyski, podziel się!