Kaszka owsiana z sosem śliwkowo-jabłkowym 1

Jak pisałam w tym tygodniu (Zła Kaszka czy Dobra Kaszka?) kaszkę dla malucha możemy zrobić z wielu składników. Jednym z nich są po prostu płatki owsiane, które możemy zmiksować blenderem na drobną kaszkę.

DSC_6241

Co potrzebujemy?

3 łyżki kaszki manny z płatków owsianych lub po prostu 3 łyżki płatków, które dokładnie blendujemy (na kaszkę :-))

2 miarki mleka modyfikowanego w proszku (jeśli kaszkę robimy na wodzie)

150-200ml wody (albo tyle ile chcemy, żeby kaszka zgęstniała)

lub

150-200ml mleka krowiego lub mleka mamy :-)

2 śliwki (mrożone w zimie :-) lub świeże pod koniec lata;-)

½ jabłka

 

Jak robimy?

Krok 1: Jabłko obieramy ze skórki, ze śliwek wyjmujemy pestki. Wszystko razem miksujemy na jednolitą, gładką masę.

Krok 2: Masę śliwkowo-jabłkową przecieramy przez sitko, a następnie lekko zagotowujemy na wolnym ogniu.

Krok 3: Zmiksowane płatki owsiane mieszamy z wodą lub mlekiem w rondelku aż do momentu, gdy zgęstnieje. W razie potrzeby możemy dolać więcej wody/mleka i dodać szczyptę soli (jednak jej nie polecam).

Krok 4: Po zagotowaniu kaszkę wykładamy do miseczki, polewamy sosem śliwkowo-jabłkowym i gotowe!

DSC_6225

DSC_6227

DSC_6235

Bądź towarzyski, podziel się!