Jak zachować się przy stole. Poznaj zasady savoir – vivre 0

Chociaż większość z nas uważa się za osoby dobrze wychowane, nie każdy wie jak prawidłowo zachować się przy stole. O czym należy pamiętać i co nie przystoi? Poniżej krótka ściągawka – przydatna nie tylko przed eleganckim przyjęciem. Warto z tych zasad korzystać każdego dnia.

Jak używać konkretnych sztućców? Do czego służą talerze różnej wielkości? Jak należy prawidłowo siedzieć przy stole? Gdzie trzymać ręce? Oto kilka często zadawanych pytań, które stanowią nieodłączną część savoir – vivre.

Ważna sztuka nakrywania do stołu

Nakrywanie stołu do eleganckiego obiadu czy szykownej kolacji należy zacząć od ułożenia idealnie wyprasowanego obrusu. Dopiero potem można ułożyć talerze, sztućce, kieliszki i szklanki. Chociaż teoretycznie nie ma w tym nic trudnego, postępowanie zgodnie z obowiązującymi zasadami savoir-vivre może okazać się poważnym wyzwaniem.

  • Przy każdym miejscu należy umieścić tzw. podtalerz – najlepiej w innym kolorze niż pozostałe talerze.
  • Naczynia powinny zostać ułożone w odległości ok. 80 cm jeden od drugiego (licząc od środka talerza). Pozwoli to zachować komfort podczas spożywania posiłków – bez konieczności dotykania się łokciami.
  • Sztućce należy układać zgodnie z kolejnością podawanych dań – łyżka do zupy powinna leżeć po prawej stronie od noży.

Zachowanie przy stole – najważniejsze zasady

Zasady savoir-vivre obowiązują nie tylko gospodarza. Dobrymi manierami powinni wykazać się również goście, dlatego należy pamiętać o kilku najważniejszych zasadach.

  1. Podtalerz jest podstawką pod inne naczynia, dlatego nie należy nakładać na niego żadnych potraw.
  2. Jeżeli nie wiesz, którym widelcem należy zjeść konkretne danie, zawsze najlepiej zacząć od zewnętrznego sztućca. Wraz z kolejnymi daniami, widelce należy przesuwać w kierunku talerza.
  3. Zasiadając do stołu należy usiąść na krześle tak, by całe plecy spoczywały na oparciu.
  4. Siedząc przy stole, nie należy na nim opierać łokci. Na blacie powinny znajdować się wyłącznie dłonie – to nimi goście operują podczas spożywania posiłków. Łokcie trzeba trzymać blisko ciała.
  5. Spożywając posiłki, jedzenie należy podnosić do ust. W złym guście jest pochylanie się nad talerzem i łyżką czy widelcem.
  6. Aby mieć pewność, że jedzenie nabrane na łyżkę czy widelec nie spadnie, zaleca się nabierać niewielką porcję.
  7. Po zakończeniu posiłku należy sztućce odłożyć w pozycji równoległej – tak, aby trzonki były skierowane na godzinę piątą.

Rozmowy przy stole – są dozwolone, ale…

Zasady dobrego wychowania nie zabraniają rozmów przy stole. Trzeba jednak pamiętać, by podczas konwersacji postępować zgodnie z poniższymi wskazówkami.

  1. Rozmowy należy prowadzić w spokojnym tonie – bez przekrzykiwania się.
  2. Konwersacje można przeprowadzać z osobami siedzącymi po prawej i po lewej stronie. W złym guście jest nadmierne pochylanie się (opierając klatką piersiową o blat stołu), by porozmawiać z osobą siedzącą naprzeciwko.
  3. Podczas rozmowy lepiej unikać gestykulacji – wówczas łatwo o przewrócenie kieliszka, szklanki, itd.
  4. Nie należy prowadzić rozmowy z ustami wypełnionymi jedzeniem.

Powyższe zasady warto stosować nie tylko podczas eleganckich przyjęć w restauracjach, ale również podczas spotkań w rodzinnym gronie.

Bądź towarzyski, podziel się!