Jaglanka z granatem 1

Wielkimi krokami nadchodzą zimne poranki, a że nie ma nic lepszego niż rozgrzewające pierwsze śniadanie, dlatego bardzo często ląduje na moim talerzu owsianka w różnych odmianach. Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam prostą i sycącą  owsianko-jaglankę z granatem :-)

2a

Co potrzebujemy (do jaglanki dla 2 osób)?

2 łyżki surowej kaszy jaglanej

3 łyżki płatków owsianych

1/2 granata

0,5 l wrzącej wody

0,5 l mleka krowiego (ja używam bez laktozy) lub np. migdałowego

6 orzechów włoskich

1 łyżka płatków migdałowych

szczypta soli

do smaku możemy dodać jeszcze 1/2 łyżeczki miodu

4a

Jak robimy?

Krok 1: Kaszę jaglaną prażymy w garnku, a następnie zalewamy wrzątkiem.

Krok 2: Do kaszy jaglanej dosypujemy płatki, wszystko razem lekko prażymy.

Krok 3: Do kaszy i płatków dodajemy 0,5 l wody, posiekane orzechy, płatki migdałowe i szczyptę soli. Wszystko razem gotujemy ok 5 minut, aż woda odparuje a całość zgęstnieje.

Krok 4: Następnie do gotującej się masy dodajemy mleko. Wszystko razem należny zagotować.

Krok 5: Jaglankę przelewamy do 2 misek. Całość posypujemy ziarenkami Granata. I gotowe :-)!

1a

Bądź towarzyski, podziel się!