Idealne śniadanie – kasza jaglana z masłem orzechowym 3

Lubię różne śniadania, ale najczęściej (nie wiedzieć czemu) skłaniam się ku tym lekko słodkim… bo jakoś tak miło zacząć dzień od kawy z czymś słodkim :-)

Bardzo tez często jem na śniadanie kasze jaglaną, bo jest zdrowa i po prostu bardzo ją lubię. Uwielbiam omlety, na które znajdziecie przepis tutaj: Omlet jaglany z jabłkiem, jednak zdarza się, że brakuje mi czasu i wtedy ugotowana kasza z owocami i jogurtem muszą mi wystarczyć.

Poniżej wrzucam Wam dzisiaj ekspresowe i zdrowe śniadanko :-)

Kasza Jaglana z Masłem Orzechowym i Owocami

1

Co potrzebujemy?

15 – 20 dkg ugotowanej kaszy jaglanej

1/2 łyżki masła orzechowego (ja użyłam grunchy – z kawałkami orzechów)

garść borówki amerykańskiej

garść truskawek

2 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżka syropu z agawy (może być też miód)

2

Jak robimy?

Krok 1: Ciepłą kaszę jaglaną (może być od razu po ugotowaniu lub jeśli przechowujemy w lodówce, możemy ją zalać na ok.2-3 minuty wrzątkiem, a potem odcedzić) mieszamy z masłem orzechowym.

Krok 2: Wysypujemy umyte owoce na kaszę.

Krok 3: Na owoce kładziemy jogurt i całość polewamy syropem z agawy!

I gotowe!

A jeśli jeszcze nie czytałyście o zdrowotnych właściwościach kaszy jaglanej, albo nie wiecie, jak ją ugotować, żeby nie była gorzka, to zajrzyjcie pod te linki:-)

14 korzyści z jedzenia kaszy jaglanej

Dietetyczna Kasza Jaglana

DSC_9583

Bądź towarzyski, podziel się!