Gryczane kokosanki 0

W ostatnich tygodniach upiekłam je 4 razy. To silniejsze ode mnie :-) Są pyszne i mało słodkie, bezglutenowe, bezcukrowe, mogą być też bezlaktozowe, i robi się je w miarę szybko. No pomijam tylko sam aspekt moczenia kaszy, który trochę trwa. Poza tym wystarczy wszystko wrzucić do miski, wymieszać i zblendować, a potem dajemy na 30 minut do piekarnika i gotowe.

Przepis bezglutenowy. Kokosanki z kaszy gryczanej.

kasza gryczana

Co potrzebujemy?

1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej (kasza ma być nieugotowana, taką moczymy w wodzie)

1/2 szklanki orzechów włoskich

1 szklanka wiórków kokosowych

2 średnie jabłka

1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego

10 suszonych śliwek

10 suszonych daktyli

1/2 szklanki suszonej żurawiny

5 łyżek masła orzechowego bez cukru

kasza

kokosanki

Jak robimy?

Krok 1: Kaszę płuczemy, a następnie zalewamy zimną wodą i zostawiamy w niej na 24 godziny. Po tym czasie odcedzamy.

Krok 2: Daktyle i śliwki zalewamy wrzątkiem na 10 minut. Po tym czasie również odcedzamy.

Krok 3: Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce.

Krok 4: Do miski wrzucamy: masło orzechowe, kaszę, daktyle, śliwki i starte jabłka. Wlewamy szklankę mleka. Wszystko razem blendujemy na jednolitą, gładką masę.

Krok 5: Do masy dosypujemy: wiórki kokosowe, żurawinę i posiekane orzechy. Wszystko razem mieszamy.

Krok 6: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Krok 7: Na blaszce wyłożonej papierem formujemy ciastka. Mogą być grubsze – będą bardziej wilgotne lub cieńsze – bardziej wysuszone, przypominające kokosanki.

Krok 8: Pieczemy 30 minut w temperaturze 30 stopni. W trakcie pieczenia warto odwrócić ciastka na chwilę na drugą stronę aby podpiekły się równomiernie. Możecie piec dłużej, wtedy będą bardziej wysuszone.

A po upieczeniu studzimy i gotowe :-)!

ciastka z kaszy gryczanej

 

 

 

Jak robimy?

Bądź towarzyski, podziel się!