Dietetyczna Kasza Jaglana 2

Od dłuższego już czasu, kiedy szukam ciekawych przepisów na zdrowe jedzenie, dość często natrafiam na kaszę jaglaną, która wydaje się być obecnie niezwykle modna. Opakowanie 0,5 kg można już dostać za 2-3 zł. Aż dziwne, że do niedawna ten produkt nie wpadł mi nigdy w ręce, a nadaje się naprawdę do wszystkiego: dań głównych, deserów, koktajli. Nie zawiera glutenu. O tym też głóśno ostatnio, że to samo zło ;-) i widzę, że coraz więcej osób, powołując się na nie zdiagnozowaną celiakię, odstawia gluten. Wracając do kaszy, ma ona wiele zalet, mimo, że posiada dość wysoki indeks glikemiczny (klasyfikacja produktów żywnościowych na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi w 2-3 godziny po ich spożyciu). Reguluje pracę jelit, obniża poziom cholesterolu, podnosi odporność, odtoksycznia, odgrzybia, jest pomocna przy leczeniu niestrawności, zawiera cynk, krzem, wapń, żelazo, potas, witaminy z grupy B. Jest źródłem pełnowartościowego białka. Dodatkowo, w przeciwieństwie do innych zbóż, posiada odczyn zasadowy i nie zakwasza organizmu .

Przepisów z kaszą jest dość sporo. Jakiś czas temu wrzucałam przepis na szarlotkę z tym składnikiem: Dietetyczna Szarlotka z Kaszy Jaglanej

Gotowanie kaszy jaglanej

Dzisiaj jednak na początek podaję najlepszy sposób na ugotowanie kaszy, znaleziony na blogu Smakoterapia:
Gotujemy 1 szklankę suchej kaszy jaglanej. Kaszę przed ugotowaniem prażymy w garnku, tak aby poczuć ładny zapach, ale nie przypalić! Następnie przepłukujemy ją niewielką ilością wrzątku, który odlewamy. Odcedzoną kaszę zalewamy 2 szklankami wrzątku (zawsze wody wlewamy dwa razy tyle co kaszy) i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, bez mieszania. Kasza powinna wchłonąć wodę. Jeśli jednak będzie za mało wody, to możemy jej odrobinę dolać. W ten sposób powinnyśmy uzyskać sypką kaszę, bez kleistej konsystencja, która będzie nadawała się do różnych dań.

A co możemy z niej wyczarować? O tym napiszę w najbliższych dniach…..:-) bo same pyszne, lekkostrawne i zdrowe rzeczy :-)

Bądź towarzyski, podziel się!