Co na drugie śniadanie? Granola śniadaniowa. 2

Nie muszę znowu pisać, że poranek to mój ulubiony czas w ciągu dnia i bez względu na wszystko muszę mieć wtedy moje 5 minut na kawę zbożową. Śniadanie jem ostatnio niestety o różnych porach, ale kiedy Adaś pójdzie już z tatą do żłobka, a Leo przez chwilę śpi, mam czas żeby zamieszać płatki i pokroić owoce :-) I wtedy powstaje, jak dla mnie, iście królewskie śniadanie, czyli granola :-)

Zdrowa, kolorowa i oczywiście błyskawiczna w wykonaniu. Piecze się wprawdzie 15 minut, ale w tym czasie mogę ogarnąć chałupę, umyć głowę, czy nałożyć maseczkę na twarz. W świecie matki nie ma w końcu czasu do stracenia :-) Ale w takim świecie jestem bardzo szczęśliwa :-)

Przepis: Granola

Co potrzebujemy?

2 łyżki płatków owsianych

1 łyżkę otrąb

1 łyżeczkę siemienia lnianego

1 łyżeczkę wiórków kokosowych

1 łyżka orzechów włoskich, pekan lub migdałów

1 łyżka ziaren słonecznika

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka oleju kokosowego

do podania: owoce sezonowe, jogurt grecki

co na drugie śniadanie

Jak robimy?

Krok 1: Wszystkie suche składniki mieszamy z miodem i olejem kokosowym. Najlepiej zagnieść wszystko ręką.

Krok 2: Na blaszce wykładamy papier do pieczeni. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Krok 3: Wymieszane składniki rozkładamy na blaszce, wyłożonej papierem, a następnie wkładamy wszystko do nagrzanego piekarnika.Pieczemy 15 minut.

Krok 4: Przygotowujemy w misce owoce (myjemy, kroimy, w zależności od ich rodzaju). Na owoce wykładamy upieczoną granolę, dodajemy łyżkę jogurtu greckiego i gotowe!

owoce sezonowe

 

Bądź towarzyski, podziel się!