Ciastka bezglutenowe. Kakaowe ciasteczka owsiane. 3

Przepis na kakowe ciastka bezglutenowe

Adaś do 2 roku życia nie jadł żadnych słodyczy, nawet nie wiedział co to czekolada. Niestety w ostatnim czasie poznał zbyt wiele słodkich smaków i zaczął się upominać o ciasteczko czy wafelka. Postanowiłam być sprytniejsza i jeśli już coś musi jeść, niech to będą w miarę zdrowe słodycze, bez cukru i białej mąki. Znalazłam taki oto przepis i wszystkim nam bardzo posmakował :-). Dlatego postanowiłam, że dzisiaj podzielę się nim z Wami :-)

***Przepis zainspirowany: http://inkawkuchni.blogspot.com/ i @takemetokitchen

ciastka bezglutenowe 2

Co potrzebujemy?

2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych (mogą być zwykłe, ale wtedy ciastka nie będą bezglutenowe)

½ szklanki orzechów włoskich lub pekane

½ szklanki słonecznika

½ szklanki śliwek

1 szklanka daktyli

2 banany

2 łyżki kakao

2 jaja

Opcjonalnie 1-2 łyżki miodu

przepis

Jak robimy?

Krok 1: Daktyle zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na ok. 15-20 minut.

Krok 2: Wszystkie składniki, poza płatkami, dokładnie  blendujemy/ miksujemy.

Krok 3: Po zblendowaniu wszystkich składników, dodajemy do nich płatki owsiane i wszystko razem starannie mieszamy na jednolitą masę. Masę pozostawiamy w misce na ok. 20 minut.

Krok 4: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze wykładamy łyżką ciastka (ja używam do tego małej metalowej obręczy – dzięki temu wychodzą równe).

Krok 5: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180° C, pieczemy 20 minut. I gotowe :-)

kakaowe ciastka bezglutenowe

bezglutenowe

Bądź towarzyski, podziel się!