Chow Main z warzywami 0

Moim zdaniem kuchnia mamy z kilkutygodniowym lub kilkomiesięcznym maluchem powinna być błyskawiczna, prosta i oczywiście zdrowa. Dlatego uwielbiam mieszane w woku dania typu stir-fry, z dużą ilością warzyw i (najlepiej) makaronem ryżowym. Dzisiaj dla odmiany gotowałam z pszennym Chow Main, z wykorzystaniem przepisu z bloga Kwestia Smaku. Tak naprawdę powodem była paczka zielonego groszku cukrowego, który nabyłam przy okazji Tygodnia Azjatyckiego w Lidlu. Żeby tylko nie było ;-) – moim celem nie jest reklamować dzisiaj LIDLA, ale tak się składa, że obecnie możecie tam dostać wiele składników, jak: makaron Chow Main, groszek cukrowy, olej sezamowy, sos sojowy (ten ostatni kupuję akurat gdzie indziej, bo Lidlowski jest dla mnie odrobinę za słony).

Co potrzebujemy?

30dkg schabu bez kości (w oryginalnym przepisie jest pierś z kurczaka)
25dkg makaronu Chow Main (aktualnie kupicie bardzo tanio w Lidlu – 2,44 za paczkę)
25dkg groszku cukrowego
1 średniej wielkości papryka
1 duża marchewka
1 biała cebula
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki oleju sezamowego
2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego
½ papryczki chilli
pieprz i sól do smaku

Jak robimy?

Krok 1: Najpierw proponuję przygotować wszystkie składniki. Schab, paprykę i marchew kroimy w słupki. Białą cebulę, czosnek i papryczkę chilli szatkujemy, a czerwoną cebulę kroimy w ósemki.
Krok 2: Makaron Chow Main łamiemy w kilku miejscach (żeby się potem nie ciągnął i nie plątał, bo będzie ciężko wszystko razem wymieszać) i lekko gotujemy – tak aby nie był za miękki. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Krok 3: Na patelni rozgrzewamy olej wraz z poszatkowanym czosnkiem.
Krok 4: Po 30 sekundach do woka wrzucamy schab. Smażymy mieszając tak aby zamknąć pory.
Krok 5: Następnie wrzucamy marchewkę i dusimy całość ok. 2-3 minut.
Krok 6: Dorzucamy groszek cukrowy i smażymy wszystko mieszając ok. 2 minut.
Krok 7: Dodajemy cebulę i paprykę, smażymy ok. 1-2 minut.

1
Krok 8: Do woka wrzucamy makaron oraz dodajemy brązowy cukier, olej sezamowy i sos sojowy. Oczywiście możemy do smaku dodać trochę więcej sosu sojowego.

2
Krok 9: Po wymieszaniu wszystkiego razem, podsmażamy przez ok. 1 minutę, a następnie wykładamy na talerze i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.

3

Bądź towarzyski, podziel się!