Chleb jaglano-gryczany, bezglutenowy 0

Uwielbiam pieczywo, więc w ostatnim czasie specjalizuję się w różnych chlebach bezglutenowych. A że tydzień mamy tematycznie jaglany, dzisiaj proponuję chleb gryczano-jaglany, zainspirowany przepisem z olgasmile.com.

***Poniżej podaję w przepisie 2 mąki: jaglaną i gryczaną. Jeśli macie młynek do kawy, możecie je zrobić samodzielnie, mieląc ziarena kaszy jaglanej i kaszy gryczanej.

Co potrzebujemy?

• 500 g mąki gryczanej
• 150 g mąki jaglanej
• 100 g mąki ryżowej, może być też mąka ziemniaczana
• 650 ml letniej wody
• 2 łyżki siemienia lnianego
• 2 łyżeczki suchych drożdży
• 2 łyżeczki cukru
• 1 i ½ łyżeczka soli

Jak przygotowujemy?

Krok 1:
Wszystkie składniki mieszamy razem w misce. Proponuję zmiksować (jeśli się da) lub ugnieść ręcznie.
Krok 2:
Masę przekładamy do nasmarowanej oliwą lub olejem formy. Czekamy ok. 40-50 minut aż wyrośnie.
Krok3:
Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 50-60 minut.

Robi się i piecze błyskawicznie, więc można się szybko zabrać do jedzenia :-)

2

3

4

Bądź towarzyski, podziel się!