Buraczane risotto powyżej 6 miesiąca życia 0

Ostatnio nieugięcie poszukuję produktów eko, z certyfikatami, z dobrych gruntów, itp. itd. Zadanie nie jest łatwe, zwłaszcza zimą. Nie wspominając o tym, że najtrudniej jest znaleźć bezpieczne mięso.

Obecnie gotuję obiadki w znacznej mierze z roślin gruntowych, a więc z buraków, marchwi i ziemniaków. Nie kupię mrożonek, bo nie znam źródła ich pochodzenia. Nie kupuję w zwykłym sklepie owoców ani cytrusów,  bo niestety to wszystko jest obecnie pryskane albo konserwowane podczas wysyłania do Polski. Ale kiedy już uda mi się zgromadzić dobre składniki, mogę z czystym sumieniem :-) wrzucić je do maszyny i ugotować Adaśkowi obiadek.

Tym razem znalazłam piękne eko buraczki, a moja mama kupiła Adaśkowi certyfikowaną pierś indyka. Co prawda prawie z krzesła spadłam, kiedy podała mi cenę … i obiecałam sobie, że z tymi cenami ekologicznymi jeszcze się rozliczę w jakimś poście ;-), ale wzięłam te 600 g i podzieliłam na 9 kawałków. Zamrożę i będę miała zapas dla Adaśka :-)

 

2

Buraczki :-)

3

I ryż :-)

4

Tymczasem zabierajmy się za przepis :-)

Buraczane risotto z indykiem

10

***Skład powyżej 6 miesiąca

***Na 2 porcje, po ok 200g

***Risotto można zamrozić ( Jak przechowywać i mrozić jedzenie dla dziecka?)

Co potrzebujemy?

5

50dkg piersi z indyka

1 średniej wielkości burak

2 łyżki ryżu basmati pełnoziarnistego

Opcjonalnie: 1 łyżka oleju rzepakowego

Jak robimy?

Krok 1: Gotujemy ryż w nieosolonej wodzie lub na parze w BEABA Babycook. Do pojemnika do gotowania na parze ryżu i makaronu BEABA Babycook, wsypujemy ziarna ryżu. Nalewamy wodę do  maszyny (poziom 3) oraz trochę bezpośrednio do pojemnika z ryżem (tak aby poziom wody był wyższy o 2-3 mm).

Krok 2: Do parowaru, garnka do gotowania na parze lub koszyczka w BEABA Babycook wrzucamy poszatkowanego buraka i gotujemy (poziom 3).

Krok 3: Do buraka dorzucamy pokrojone w kostkę mięso i gotujemy (poziom 3 Babycook).

6

Krok 4: Do buraka i indyka dodajemy ugotowany ryż. Całość gotujemy (poziom 2 Babycook).

Krok 5: Wyciągamy koszyczek, buraka wraz z mięsem i ryżem wrzucamy z powrotem do Babycook (w przypadku innych urządzeń – wyrzucamy z sitka do miski, w której będziemy ucierać składniki na jednolitą masę). Do naczynia dolewamy 8  łyżek wody. Dodajemy odrobinę oleju. Wszystko razem miksujemy. I gotowe!

 ***Obiadki możecie przechowywać w lodówce maksymalnie przez 24 godziny, dlatego też polecam mrożenie.

8

11

8

Bądź towarzyski, podziel się!