Brokułowe placuszki 0

W domu od kilku dni leżał brokuł. Wiedziałam, że przyszedł czas na niego i trzeba coś z nim w końcu zrobić ;-) Doszłam jednak do wniosku, że brokuł na parze jest może nie tyle passe, co nudny i jakoś nie mam na niego ochoty. Postanowiłam poeeksperymentować i w efekcie tego w naszym domu pojawił się nowy przepis na placki z tym warzywem.

Przeczuwałam, że przypadną do gustu również Adaśkowi. I jak się okazało wcale ale to wcale się nie pomyliłam :-). Kiedy spróbował po raz pierwszy, usłyszałam tylko „Dobre!”, po czym w mgnieniu oka sprzątnął swój talerzyk z wielkim apetytem.

Dzisiaj więc wklejam nasze najnowsze domowe odkrycie :-)

Placki z brokuła

2

Co potrzebujemy?

1 duża główka brokuła

½ posiekanej dużej cebuli

1 duży ząbek czosnku, obrany i posiekany

¼ szklanki oleju roślinnego/ kokosowego

2/3 szklanki mąki kukurydzianej (w wersji bezglutenowej) lub pełnoziarnistej

1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

1 duże jajko

¼ szklanki chudego mleka, kefiru lub maślanki

Dressing:

1/2 szklanki jogurtu naturalnego

1 łyżka soku z cytryny

½ małej cebulki, drobno posiekanej

1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

 

DSC_0485

Jak Robimy?

Krok 1: Odcinamy główke brokuła (pozostawiamy sam kwiat), która następnie drobno szatkujemy.

Krok 2: Wlewamy do garnka szklanke wrzącej wody i 1/2 łyżeczki soli, po czym wrzucamy tam brokuła. Całośc przykrywamy pokrywka i gotujemy ok. 3 minut.

Krok 3: Szatkujemy bardzo drobno cebulkę, czosnek i natke pietruszki.

Krok 4: Po ugotowaniu szatkujemy brokuła na bardzo drobne kawałeczki, razem z cebulką, czosnkiem i pietruszka wsypujemy do miski.

Krok 5: Do miski dodajemy: mąkę, jajko, kefir, olej, piepsz i sól. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę.

Krok 6: Na patelni podgrzewamy olej, po czym wykładamy łyżką masę, formując niewielkie placuszki.

Krok 7: Placki smażymy na niezbyt dużym okniu po ok. 3 minuty z kazdej stron. Po usmażemiu odkładamy je na chwilkę na ręcznik papierowy, aby wsiaknął z nich nadmiar tłuszczu.

Krok 8: Robimy jogurtowy dressing mieszając wszystkie 4 składniki, czyli: jogurt, sól, pietruszkę i sok z cytryny. Możecie też do niego dodać łyżeczkę majonezu. I gotowe :-)!

*** Placki są idealne zarówno same jak i w połączeniu z jakimś mięsiwkiem ;-)

DSC_0487

 

Bądź towarzyski, podziel się!