Bezglutenowe placki z dynią 1

Przepis z dynią

Zabieramy się z Adaśkiem za wycinanie lampionu z dyni więc postanowiłam Wam napisać, co takiego ciekawego z jej miąższu zrobimy :-) Moim zdecydowanie głównym wyborem będą oczywiście bezglutenowe i pyszne placki z dyni.

placki-z-dyni

Co potrzebujemy?

3 jajka

2 łyżki wody

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 łyżki syropu klonowego (może być miód)

1 szklanka zmielonych migdałów (lub mąki migdałowej)

½ szklanki mąki jaglanej

½ łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki imbiru

¼ łyżeczki soli

½ łyżeczki sody oczyszczonej

½ szklanki puree z dyni

Opcjonalnie: Czekoladowe łezki (chocolate chips)

Olej kokosowy do smażenia (może być zwykły)

przepis

Jak robimy?

Krok 1: Puree z dyni – kroimy dynię na kawałki, wybieramy z niej nasiona i pieczemy ok. 30 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku. Po tym czasie obieramy dynię ze skórki i miksujemy/ blendujemyć na jednolitą masę. Do placków potrzebujemy ok. 1/2 szklanki. Puree z dyni możemy przygotować wcześniej.

Krok 2: Wszystkie składniki (poza łezkami czekoladowymi i olejem kokosowym) miksujemy razem na jednolitą masę.

Krok 3: Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego.

Krok 4: Masę nakładamy na patelnię łyżką. Placki smażymy na małym ogniu, po ok. 3-4 minuty z każdej strony.

***W trakcie smażenia do placków można dodać czekoladowe kropelki. Postępujemy w ten sposób: smażymy z jednej strony, a przed przewróceniem na drugą, rozsypujemy kilka kawałeczków czekolady na nie usmażoną jeszcze część i dopiero wtedy ją smażymy.

Krok 5: Placki jemy na ciepło, polewając miodem lub syropem klonowym. Są doskonałe jako zdrowe, bezglutenowe i przede wszystkim słodkie śniadanie.

***Przepis zainspirowany: http://seamless.typepad.com

 przepis-z-dynia

bezglutenowe-placki-z-dynia

Bądź towarzyski, podziel się!