Bezglutenowe Pączki Pieczone 4

Już w tym tygodniu tłusty czwartek, więc dając Wam trochę czasu na przygotowanie ;-), przypominam dzisiaj bezglutenowe pączki, które upiekłam w piekarniku. Są pyszne zaraz po pieczeniu, smakiem przypominają wersję standardową, a do tego nie kąpały się w tłuszczu ;-)

Wykonanie szybkie, proste i przyjemne :-). Przepis ściągnęłam z bloga: http://iamglutenfreewoman.blogspot.co.uk/

Przepis na pączki

Co potrzebujemy?

0,5 kg mąki bezglutenowej (użyłam: uniwersalnego koncentratu mąki bezglutenowej – z Bezglutenu)

9 g drożdży suszonych

100g cukru

1 cukier wanilinowy

4 żółtka

300 ml podgrzanego lekko mleka

100g rozpuszczonego masła

1/2 łyżeczki soli

Powidła śliwkowe

Jak robimy?

Krok1: Cukier zwykły i waniliowy wraz z żółtkami ucieramy w mikserze na puszystą masę.

Krok2: Następnie cały czas mieszając dodajemy do masy przesianą mąkę, drożdże oraz sól. Zaraz potem dodajemy masło i mleko.

Krok3: Wszystko razem wyrabiamy mikserem lub ręcznie (ale tu uwaga – trzeba się sporo nagnieść) na jednolitą, gładką masę. Jeśli będzie za rzadka dosypujemy jeszcze trochę mąki.

Krok 4: Odstawiamy do wyrośnięcia. Najlepiej aby ciasto podwoiło swoją objętość. Czas to ok. 2 godziny.

Krok 5: Ciasto wałkujemy na placek o grubości ok 2 cm.

Krok 6: Bierzemy np. szklankę i wykrajany z ciasta okręgi.

pączki

Krok 7: W każdym okręgu robimy wgłębienie i wypełniamy je powidłami/ marmoladą.

przepis na pączki

pączki bezglutenowe 2

Krok 8: Po wypełnieniu marmoladą sklejamy ciasto i odkładamy pączki na blachę sklejeniem do dołu.

przepis bezglutenowy

Krok 9: Po przygotowaniu wszystkich pączków, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na ok. 1-2 godziny, aby wyrosły.

Krok 10: Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Krok 11: Pączki pieczemy ok. 25 minut.

Krok 12: Po upieczeniu możemy delektować się smakiem niemalże identycznym z oryginalnymi pączkami. A bez glutenu i bez zbytniej ilości tłuszczu :-))).

bezglutenowe

pączki 2

 DSC_6028

Bądź towarzyski, podziel się!