Bezglutenowa Wielkanoc 0

Już prawie Święta więc szybciutko wrzucam 2 bezglutenowe przepisy sporządzone razem z GuiltFree:-)

Bezglutenowa Babka Kokosowa 

DSC_6724

Co potrzebujemy?

½ szklanki gładkiej (startej na proszek) mąki kokosowej – użyłam http://guiltfree.pl/wszystkie-kategorie/762-odtluszczona-maka-kokosowa-11g-bialko-13g-weglowodanow.html

½ mąki kokosowej z wiórków kokosowych – ja użyłam http://guiltfree.pl/wszystkie-kategorie/762-odtluszczona-maka-kokosowa-11g-bialko-13g-weglowodanow.html

½ łyżeczka sody

½ łyżeczki bezglutenowego proszku dopieczenia

Szczypta soli

3 jajka

1/2 szklanki roztopionego oleju kokosowego

½ szklanki mleka kokosowego

1/3 szklanki syropu z agawy

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (nie wanilinowego)

2 białka jaja

 

Jak robimy?

Krok 1: Piekarnik nagrzewamy do 180°C

Krok 2: Wszystkie składniki (oprócz białek) ucieramy na jednolitą masę.

Krok 3: dwa białka ubijamy na pianę w osobnej misce, następnie przelewamy do utartych już składników i wszystko razem, delikatnie mieszamy aż masa będzie jednolita.

Krok 4: Następnie przelewamy do formy i pieczemy ok. 30-45 minut.

 DSC_6733

DSC_6721

 

Bezglutenowy Mazurek kajmakowy

Co potrzebujemy?

Składniki na ciasto:

250g mąki słonecznikowej – użyłam TEJ

100g masła lub oleju kokosowego

2 żołtka

1 łyżka śmietany

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Składniki na masę:

250 g masy kajmakowej

4 łyżki masła

Bakalie i orzechy do dekoracji

 DSC_6980

Jak robimy?

Krok 1: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy razem na jednolitą masę, którą dajemy na 30 minut do lodówki.

Krok 2: Piekarnik nagrzewamy do 180°C.

Krok 3: Ciasto wałkujemy i przekładamy do prostokątnej lub kwadratowej blaszki. Nakłuwamy widelcem na całej powierzchni.Warto też zrobić z niego mały rulonik przy ściance blaszki.

Krok 4: Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 30 minut.

Krok 5: W tym czasie masę kajmakową wraz z masłem wlewamy do garnka i podgrzewamy aż do zagotowania.

Krok 6: Ciasto kruche wyciągamy z piekarnika i rozlewamy na jego powierzchni masę kajmakową. Na masie układamy wzory z bakalii.

DSC_6983

Bądź towarzyski, podziel się!