Amerykańskie Bajgle 0

Dawno dawno temu byłam w Stanach. Było to tak dawno temu, że już nawet nie jestem pewna, czy tam na pewno byłam ;-) To co jednak ze mną pozostało na zawsze to smaki, których poszukuję od lat.

przepis

Najpierw tęskniłam za amerykańskimi pancakes z syropem klonowym, ale na całe moje szczęście przepis znalazłam szybko i równie szybko opanowałam, a potem nagle mi obrzydły ;-) No cóż…..

Bajgle przez kilka lat pojawiały się w Lidlu podczas amerykańskiego tygodnia, ale w pewnym momencie znikły. Tak tęskniłam za amerykańskimi bajglami, że wtedy jeszcze kiedy były dostępne, potrafiłam robić zapasy i zamrażałam po kilka paczek na ciężkie chwile…

Ostatnio…. znowu za dużo powiedziane …ileś miesięcy temu, jak jeszcze byłam w ciąży, a potem może po porodzie kilka razy, gdy udało mi się wyjść z domu, zaczęłam kupować bajgle na hipsterskie śniadanie we Wrocławskich knajpkach. Niby takie same, a jednak bardzo dalekie od ideału…..

Postanowiłam w końcu, że znajdę właściwy przepis i zacznę je robić sama. Przed Bożym Narodzeniem przyjechali do nas znajomi i chciałam im zrobić pyszne śniadanko. Wynalazłam pierwszy z brzegu przepis na bajgle, gotowane w roztworze z soli, miodu i sody…. iiiiiiii nie pomyślałam, że wyjdą z nich nie bajgle a niemieckie precle ;-//// Chyba przeraziłam tych moich znajomych, bo oni akurat przyjechali z Niemiec, a te moje bajglo-precle dalekie były wszelkim ideałom….

Nie poddałam się jednak i w końcu zmądrzałam, poszukałam przepisów na bajgle w ich rodzinnym domu, w Stanach, wykonałam je 3 razy z rzędu, bo wszyscy się w nich zakochali i mogę się w końcu nim z Wami podzielić J)))

A więc do dzieła!

American Style Bagels, 8 sztuk

bajgle

Co potrzebujemy?

3 i ½ szklanki mąki pszennej, najlepiej chlebowej

2 łyżeczki drożdży w proszku

300 ml ciepłej wody

1 i ½ łyżki cukru

2 łyżeczki soli

è Do gotowania – osolona woda

american-bygels

Jak robimy?

Krok 1: Wszystkie składniki (poza woda do gotowania) wymieszaj razem na jednolitą masę. Możesz ręcznie. Ja jestem leń i miksuję ją albo ręcznym mikserem z mieszadłami do ciasta drożdżowego albo wrzucam do miksera stacjonarnego.

Krok 2: Wyrobioną masę włóż do posypanej mąką miski na całą noc.

Krok 3: Rano wyciągnij ciasto z lodówki. Podziel je na 8 równych części. Z każdej z nich uformuj kulkę w której w środku zrób ok. 2 cm dziurkę.

Krok 4: Krążki przykryj ściereczką i pozostaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

Krok 5: W dużym garnku zagotuj wodę z solą, doprowadź do wrzenia.

Krok 6: Na wrzątek włóż po 4 krążki. Gotuj 2 minuty. Minutę z 1 strony, a następnie odwróć na drugą i gotuj kolejną minutę.

Krok 7: Krążki wyciągnij z wody i połóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.

Krok 8: Bajgle włóż do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piecz 20-22 minuty. Następnie lekko ostudź. Możesz podać np. z rucolą, szynką parmeńską, pomidorem i sadzonym jajkiem. Ja lubię też z kremowym serkiem, albo po prostu z masłem i dżemem ;-)

 pancakes

Bądź towarzyski, podziel się!