AMARANTUS I AMARANTUSKI. 2 przepisy na pyszne, zdrowe ciasteczka 2

Kilka miesięcy kupiłam worek amarantusa ekspandowanego, bo a – zdrowy, b – musi się znaleźć w mojej diecie i c – użyje go do musli…. Taaak, od tamtej pory minęło kilka miesięcy, a worek zamknięty, nietknięty, czekał w szufladzie. Jakiś czas temu kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością 10 malutkich amarantusków, za 8 zł….(no super cena) i przeczytawszy skład na opakowaniu (amarantus plus melasa buraczana) obiecałam sobie, że stworzę je kiedyś samodzielnie, bo bardzo mi smakowały.

W końcu się zebrałam, w minutę przygotowałam masę, w dwie wyłożyłam na blachę, a w 20 upiekłam w piekarniku. Wszystko w tzw. przerwie, więc ogólnie mogę powiedzieć, że to kolejny nieziemsko prosty przepis ;-), a do tego oczywiście zdrowy!!!

Zanim zaprezentuję 2 przepisy – kilka słów o AMARANTUSIE

Amarantus to jedna z najstarszych roślin uprawnych świata. Podobnie jak komosa był uprawiany przez Majów, Azteków i Inków. Jest zbożem, które zawiera w sobie niesamowite wręcz ilości żelaza i białka. To ostatnie jest lepiej przyswajane przez nasz organizm z ziaren amarantusa niż z mleka. Oczywiście jest bezglutenowy, a pochodząca z niego skrobia jest znacznie lepiej trawiona przez nasz organizm niż kukurydziania.

Amarantus możecie kupić w postaci ekspandowanej – prażonej jak kukurydza, którą określa się mianem popping, jako zwykłe ziarna lub w postaci zmielonej na mąkę. Dzisiaj zajmiemy się tą pierwszą wersją, ale obiecuje, że w najbliższym czasie będziemy używać do przepisów mąki i ziaren :-)

2 PRZEPISY NA AMARANTUSKI:

Przepis nr 1 – Amarantuski Sezamowe, albo jak kto woli Sezamki Amarantusowe

1.3

1.5

Co potrzebujemy?

1 szklankę amarantusa ekspandowanego

1 szklankę ziaren białego sezamu

Garść posiekanych orzechów włoskich

2 kopiate łyżki miodu

Jak robimy?

Krok 1: Amarantus z sezamem i posiekanymi orzechami włoskimi mieszamy w misce.

Krok 2: Miód rozgrzewamy w rondelku, aż zacznie się pienić.

Krok 3: Spieniony miód powoli wlewamy do miski z amarantusem i sezamem, cały czas dokładnie mieszając.

Krok 4: Możecie wyłożyć całość masy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i uklepać, przykryć papierem do pieczenia i delikatnie rozwałkować. Następnie pokroić nożem na kwadraty. Ja preferuję powycinać ciasteczka foremką z tłoczkiem, tak jak widać na zdjęciu. Robię to w ten sposób, że do foremki wkładam 2 kopiate łyżki masy, wyrównuję, a następnie dociskam tłoczkiem.

10686608_781714818568353_9031489091097664021_n

Krok 5: Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 150°C.

Krok 6: Ciastka pozostawiamy aż ostygną, wtedy masa stężeje i nie będą się kruszyć.

 

Przepis nr 2 – Amarantuski Kokosowe, albo Kokosanki Amarantusowe

2.1

2.2

Co potrzebujemy?

1 i ½ szklanki amarantusa ekspandowanego

½  szklanki wiórków kokosowych

2 kopiate łyżki miodu

Jak robimy?

Krok 1: Amarantus i wiórki mieszamy w misce.

Krok 2: Miód rozgrzewamy w rondelku, aż zacznie się pienić.

Krok 3: Spieniony miód powoli wlewamy do miski z amarantusem i wiórkami kokosowymi, cały czas dokładnie mieszając.

Krok 4: Możecie wyłożyć całość masy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i uklepać, przykryć papierem do pieczenia i delikatnie rozwałkować. Następnie pokroić nożem na kwadraty. Ja preferuję powycinać ciasteczka foremką z tłoczkiem, tak jak widać w poprzednim przepisie.

Krok 5: Pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 150°C.

Krok 6: Ciastka pozostawiamy aż ostygną, wtedy masa stężeje i nie będą się kruszyć.

 

Bądź towarzyski, podziel się!