2 dyniowe przepisy dla maluchów 0

Ostatnio udostępniałam na Facebooku artykuł 6 powodów, dlaczego warto gotować na parze (Beaba Babycook). Dzisiaj zaprezentuję 2 przepisy z tego tekstu oraz poświęcę chwilę aby odpowiedź na pytanie: „Dlaczego warto przygotowywać posiłki dla dzieci z dyni?”.

Dynia

Coraz więcej dyni pojawia się ostatnio na półkach sklepowych i trzeba podkreślić, że jest to jeden z najlepszych składników posiłków dla dzieci. Dynia jest antyoksydantem i bogatym źródłem beta-karotenu, na dodatek nadaje potrawom przepiękny pomarańczowy kolor. Dlatego, w okresie kiedy jest dostępna, warto korzystać z jej dobrodziejstw jak najwięcej. Zapraszamy więc do wypróbowania dwóch przepisów z dynią.

**********

Przepis nr 1 – Szybka zupa dyniowa (6 miesięcy +)

Co potrzebujemy?

6

1 szklanka plasterków dyni
2 łyżeczki masła
1 niepełna szklanka wody
1-2 łyżki mleka (może być modyfikowane lub naturalne z piersi)
Opcjonalnie – mniej niż szczypta zmielonego pieprzu
2-3 krople syropu klonowego

Jak robimy?

Krok 1: Pokrojoną w plastry dynię wsypujemy do parowaru, garnka do gotowania na parze lub koszyczka w Babycook i gotujemy (poziom 3)

4

Krok 2: Wyciągamy koszyczek, a dynię wrzucamy z powrotem do Babycook (w przypadku innych urządzeń – wyrzucamy z sitka do miski, w której będziemy ucierać składniki na jednolitą masę). Nie wylewamy pozostałej na dnie naczynia wody. Dodajemy odrobinę mleka oraz syrop klonowy i kilka drobin pieprzu. Wszystko razem miksujemy. I gotowe!

5

7

9

12

*** Jeśli maluszek spożywa już produkty glutenowe, można przygotować jako dodatek do zupy paluszki z chleba –np. pokroić kromkę na prostokątne, cienkie kawałeczki, a następnie lekko podpiec w piekarniku. Można oczywiście podać je również w wersji bez pieczenia.

**********

Przepis nr 2 – Puree z dyni, jabłka i banana (6 miesięcy +)

1.1

Ten jakże prosty przepis, jest połączeniem 3, bogatych w składniki odżywcze produktów:
Dyni – opisanej powyżej, Jabłka – łatwego do strawienia, a na dodatek uważanego przez niektóre źródła, jako środek zapobiegający astmie i Banana – źródła bardzo dużej ilości witamin i minerałów

***Przed podaniem dziecku puree, należy uprzednio sprawdzić, jak będzie ono reagować na każdy ze składników z osobna.

Co potrzebujemy?

1.2

½ szklanki świeżej dyni (obranej i pokrojonej w kawałki; warto wybierać te fragmenty dyni, które są bliżej miąższu, a dalej od skórki, przy której będzie więcej włókien)
1 jabłko
1 banan

Jak robimy?

Krok 1: Pokrojoną w plastry dynię wsypujemy do parowaru, garnka do gotowania na parze lub koszyczka w Babycook i gotujemy (poziom 3).

1.3

Krok 2: Pod koniec gotowania dyni, dodaj do niej jabłko.

1.5

Krok 3: Kiedy dynia i jabłko będą ugotowane, wyrzucamy je z koszyczka na dno Babycook (w przypadku innych urządzeń – wyrzucamy z sitka do miski, w której będziemy ucierać składniki na jednolitą masę). Dodajemy pokrojonego w plastry banana.

1.6

 1.7

Krok 4: Wszystko razem miksujemy.

1.8

Krok 5: Powstałą masę studzimy przez ok. 10 minut, następnie możemy oprószyć lekko cynamonem i podać maluszkowi.

1.9

1.15

***Puree ma konsystencję kisielu i jest naturalnie słodkie. Na pewno będzie smakować naszym pociechom!

**********

Bądź towarzyski, podziel się!